Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Befulladhat a digitális fényképezőgépek piaca

2007.05.09. 08:01
Pár éven belül stagnálásba vált a digitális fényképezőgépek eddig dinamikusan bővülő piaca – állítja az IDC szakértője. Magyarországon nem ilyen vészes a helyzet, itthon csak pár év múlva csökkenhet a kereslet.

Az IDC friss elemzése szerint a tavalyi 15 százalékos növekedés után az idén csak 8 százalékkal bővül a digitális fényképezőgépek piaca, ám ez is 114 millió fotókészülék eladását jelentené. A világpiac várhatóan 2010-re telítődni fog, ezt követően, 2011-től stagnálás, rosszabb esetben hanyatlás várható.

Az elemzés rámutat, hogy a kedvezőtlen prognózis az olcsóbb gépekre vonatkozik, a professzionális tükörreflexes készülékek (DSLR) piacán ugyanis dinamikus a bővülés, tavaly 39 százalékos volt a fejlődés, 2011-ben pedig 9 százalékos növekedés várható, vagyis abban az évben 8,5 millió fényképezőgép értékesítésére lehet számítani. A prognózisból kiderül az is, hogy a kompakt gépek piacának várható zsugorodása elsősorban a jelentősebb gyártókat fogja sújtani.

Itthon még nem lassul

Nem értenek egyet az elemzés összes állításával a jelentős gyártók magyarországi képviselői. Domokos Barna, a Canon Hungária CCI üzletágának marketingmenedzsere elsősorban azért nem, mert a magyar piac egyelőre nem éri el a nyugat-európaiak fejlettségi szintjét. Mint mondta, a vásárlóerő jóval kisebb, amit az is jelez, hogy Magyarországon elsősorban a 35-50 ezer forintos kompakt gépeket keresik, míg a Lajtán túl a 200 eurónál – az 50 ezer forintnál – drágább gépek számítanak a volumenterméknek.

A szakember szerint csak 2011 után pár évvel lehet számítani arra, hogy telítődik a magyar piac, addig éves szinten nagyjából 10-15 százalékos bővülés valószínűsíthető. A kompakt gépek piacát részben az hajtja, hogy a DSLR készülékek még az utóbbi évek árzuhanása ellenére is túlságosan drágák a többség számára, a mobiltelefonok fényképezői pedig még közel sem érték el a mai kompakt fényképezőgépek képminőségét.

Domokos ugyanakkor osztja az említett felmérés azon megállapítását, hogy a komolyabb digitális tükörreflexes gépek piaca világszerte egyre bővül, s ez igaz Magyarországon is, egyre szélesedik ugyanis az a réteg, amelyik hajlandó 150-200 ezer forintot áldozni egy minőségi DSLR készülékre.

Késve gyűrűznek be

Hasonló megállapításokat tett az elemzést kommentálva Németh Erzsébet, az Olympus Magyarország kommunikációs vezetője, aki szintén hangsúlyozta: bár hosszú távon az elemzésben említett tendenciákra lehet számítani a magyar piacon is, de tapasztalataik szerint a világpiaci változások két-három éves késéssel gyűrűznek be a magyar piacra.

A felmérések egyébként arra utalnak, hogy a tavaly jelentősen növekedtek az eladások, és az idén további bővülésre lehet számítani, habár csökkenő ütemre van kilátás. Piackutatási adatok szerint a "noname" gépek piaca nem jelentős, ezek a készülékek elsősorban azon kategóriákban tudnak vásárlókat szerezni, amelyeket a márkák nem fednek le. Ezek a készülékek többnyire már nem felelnek meg a mai igényeknek, főként azokat a vásárlókat tudják magukhoz vonzani, akiknek kizárólag az ár számít – felelte a nagyon olcsó, sokszor névtelenül vagy ismeretlen márkanévvel árusított fényképezőgépek piaci hatásait firtató kérdésünkre Németh Erzsébet.