Gerzson
-3 °C
2 °C

Drágulnak a szolgáltatások a fővárosban

2004.12.06. 08:13
A fővárosi kabinet közüzemi díjak emeléséről dönt hétfői ülésén. A vízdíj 5,7, a csatornahasználati díj 14,8, a szemétszállítás 9,1 vagy 12, a kéményseprés 6,9 százalékkal nőhet jövőre.
Hét fővárosi díjemelési javaslat kerül hétfőn a főpolgármesteri kabinet elé. A vízdíj várhatóan 5,7 százalékkal nő 2005. január 1-jétől, az idei köbméterenkénti 124,5 helyett 131,6 forintot kell majd fizetni, plusz a 15 százalékos általános forgalmi adót. A csatornahasználati díj viszont jóval a jövő évi prognosztizált infláció fölött, 14,8 százalékkal drágulhat. A javaslat szerint ilyen mértékű áremelés azért indokolt, mert az önkormányzatnak a szennyvízberuházások megvalósításához, illetve az ehhez kapcsolódó uniós támogatások igénybevételéhez több fejlesztési forrásra van szüksége. Így a csatornahasználat az idei - áfa nélküli - 162,1 helyett 186,1 forintba kerül majd köbméterenként. Budapest csatornahálózattal el nem látott településrészein a keletkező folyékony hulladék elszállításáért 8,6 százalékkal kell többet fizetni.

A szemétszállítási díj emelésére két változat készült: 9,1 vagy 12 százalékos drágulás várható. A nagyobb arányú emelés több fejlesztési lehetőséget biztosítana a közműcégnek. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja várhatóan 6,9 százalékkal nő jövőre. A temetkezési közszolgáltatások díjainak változására szintén több variáció készült. A kabinetülés elé kerülő anyag az átlagosan 11,1 százalékos emelés elfogadását javasolja, mert ezzel három éven belül lehetővé válna, hogy a cég felszámolja a fenntartási tevékenység veszteségét.

A legnagyobb arányú drágulás a tömegközlekedés tarifáinál várható jövőre. A javaslatban többféle változatban 10-25 százalék közötti emelés szerepel, ezek közül választ ma a városvezetés. A végső döntést idei utolsó ülésén a fővárosi közgyűlés hozza majd meg.