Elemér
-1 °C
10 °C

Állás nélkül egyre több friss diplomás

2003.05.07. 10:49
Tíz munkanélküli fiatalból egy annak ellenére nem talál állást, hogy diplomával rendelkezik. A minisztériumi illetékes szerint kevesebb a diplomás álláshely, mint ahányan a felsőoktatási intézményekben végeznek. Emiatt még a divatos jogi vagy közgazdasági pályán is számíthatnak állástalanságra a frissen diplomázók. Számukra a minisztérium további tanulást javasol.
Tavaly júliusban, a legutóbbi diploma-átvételi időszak után csaknem 13 ezer - nem csak frissen végzett - diplomás állástalant tartottak nyilván az országban - olvastuk a Foglalkoztatási Hivatal honlapján. Számuk töredéke, kevesebb, mint négy százaléka az összes munkanélkülinek. Budapesten ennél rosszabb, csaknem hét százalékos ez a mutató, az ország nyugati felében viszont alig akad olyan diplomás, akinek ne lenne állása.

A pályakezdő munkanélküliek között sokkal magasabb azok aránya, akik diplomával nem találnak maguknak álláslehetőséget. A regisztrált 32 ezer pályakezdő munkanélküliből több mint 3400-an rendelkeztek diplomával, ami a diplomát szerzőknek 5,7 százaléka (ez már közel jár az országos, március végén 6,4 százalékos munkanélküliségi rátához). Vagyis a munkával nem rendelkező fiatalok körülbelül egytizedének hiába van - jellemzően főiskolai - diplomája, annak segítségével sem tud elhelyezkedni.

Sokan csak magukban bíznak

A valós adatok feltehetően ennél is magasabbak, sok friss diplomás ugyanis be sem jelentkezik a munkaügyi központokban. A munkaügyi szakemberek szerint vannak, akik szinte folyamatosan jelentkeznek állásokra és járnak állásinterjúkra, mások egyszerűen úgy érzik, úgy sem jutnának komoly munkalehetőséghez. Az egyetem elvégzése után a fiatalok egy - bár mind kisebb - része bevonul, ők jellemzően a leszerelés után sem jelentkeznek be a munkanélküliek közé.

A foglalkoztatáspolitikai minisztériumban is elismerik, hogy egyes szakmákban munkanélküliséggel kell szembenézniük a frissen diplomázottaknak. Csanádi Ágnes, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára egy keddi rendezvényen úgy fogalmazott: a társadalom és a gazdaság nem termel ki annyi diplomás álláshelyet, mint ahányan a felsőoktatási intézményekben oklevelet szereznek - jelentette az MTI. Ma már a közkedvelt diplomákkal, közöttük az általános jogi és közgazdasági végzettséggel sem könnyű elhelyezkedni.

A bankok sem fizetnek jól

Az államtitkár elmondta: ma Budapesten 70-80 ezer forintos fizetéseket kínálnak a bankok azoknak a közgazdászoknak, akiknek nincs valamilyen speciális képzettségük. Eközben a közigazgatásban szinte több nyelvet beszélő jogászok akár havi 210 ezer forintos jövedelemmel kezdhetik el munkájukat.

Azt, hogy a diplomások munkanélkülisége egyre komolyabb probléma, jelzi: a Fővárosi Munkaügyi Központ tavaly márciusban kifejezetten számukra hozott létre Budapesten egy információs és szolgáltató irodát. A fővárosban hivatalosan nyilvántartott mintegy 25 ezer állástalanból mintegy 1700-nak van diplomája. Többségük pedagógus vagy mérnök, és közülük csaknem minden második 45 évnél idősebb, ami tovább rontja az elhelyezkedési esélyeiket.

Továbbra is csak: tanulni, tanulni, tanulni?

Csanádi Ágnes megemlítette, hogy a tárca korábban indított egy éves ösztöndíjas programot, amelynek keretében pályakezdő diplomásokat foglalkoztattak a közigazgatási szerveknél. A minisztérium az uniós csatlakozással párhuzamosan három társadalmi réteget kíván kiemelten támogatni. Ezek közül az egyik célcsoport a pályakezdő diplomásoké. Csanádi Ágnes szerint a túlképzések miatt ők hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhetnek, mint az általános gimnáziumot végzett pályakezdő fiatalok. Az államtitkár úgy véli, számukra megoldás lehet a további nyelvek elsajátítása és a szakosodás.