Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Álomfizetés friss diplomásoknak

2007.05.08. 08:18
Az álláskeresőkkel szembeni elvárások is jelentősen megnőttek az elmúlt években. A felsőfokú képzettség önmagában még szinte semmit sem ér. A cégek csupán két százaléka hirdetett meg állást nyelvi kritérium megadása nélkül, az angol szinte kötelező, de van, ahol jól jön a román, szlovák és horvát nyelv ismerete is. Az elvárásokhoz komoly fizetések társulnak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) immáron 23. alkalommal adott otthon az állásbörzének; a rendezvényt 1992 óta minden tavasszal, míg 2000 óta ősszel is megrendezik. Sok egyetemi hallgató itt találkozhat először a konkrét munkaadói igényekkel és a kínálkozó lehetőségekkel, de sokan ennél tovább is jutnak: a korábbi évek felmérései szerint ugyanis a BME hallgatóinak 12 százaléka az állásbörze segítségével helyezkedett el. Az érdeklődők összesen 4500 állásajánlat közül válogathattak a műegyetemi állásbörzén, amely a szervezők szerint mára a régió legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé fejlődött.

A rendezvényen az idén összesen 209 kiállító és hirdető jelent meg. Minden korábbinál több külföldi szereplő érkezett, többek között Belgiumból, Csehországból, Franciaországból, de még az Egyesült Államokból és Szingapúrból is. A kiállítók 15 százalékát tették ki a munkaerő-közvetítéssel, fejvadászattal foglalkozó cégek; összesen több mint 1300 ajánlatot általuk ismerhettek meg a látogatók.

A börze elsődlegesen a frissen végzett diplomásokhoz szól, ám egyre jellemzőbb, hogy az igazán tehetséges végzősök diplomaosztáskor már tudják, hol kezdenek majd dolgozni. A cégek több mint fele ezért még nem végzett hallgatóknak is kínál lehetőségeket, elsősorban szakmai gyakorlatot. A minőségi munkaerőért való verseny miatt sok vállalat diplomamunka készítéséhez is ad segítséget, tizenkét vállalkozás pedig konzulensi feladatokat is szívesen ellátna egy-egy tehetséges hallgató mellett. Pénzbeni juttatást ugyanakkor csak az ajánlatot tevők 44 százaléka adna az alsóbb éveseknek.

Nőttek az elvárások

Az álláskeresőkkel szembeni elvárások is jelentősen megnőttek az elmúlt években. A felsőfokú képzettség önmagában még szinte semmit sem ér: a cégek csupán két százaléka hirdetett meg állást nyelvi kritérium megadása nélkül. Kötelező jelleggel az angol nyelv használható szintű ismeretét követelte meg (55 százalékuk), a diplomásoktól kapott visszajelzések szerint pedig az angolul beszélők négyötöde e munkája során aktívan használja is nyelvtudását. További előnyt jelenthet, ha valaki egyéb nyelven is beszél: például a Duna–Dráva Cementnél a FÁK-országokkal való élénk kapcsolat miatt követelmény az orosz nyelvtudás is. A Molnál előnnyel indulhatnak a szlovák, román vagy horvát nyelvtudással rendelkezők.

Változóbb a kép a szakmai gyakorlat megítélése terén. Sokszor előnyt jelent, hogy a végzett hallgatónak volt módja megtapasztalni a valós munkahelyi légkört és már találkozott feladatokkal – mások azonban inkább előnyben részesítik a még tapasztalatlanabb, ezért könnyebben alakítható munkavállalókat.

Képzéssel kezdenek

A Morgan Stanley például saját friss diplomásait rögtön 15 hetes képzésben részesíti, ebből a résztvevők hat hetet New Yorkban, kilenc hetet Londonban töltenek el. A konkrét munkakör meghatározására csak a program közben szerzett kölcsönös tapasztalatok leszűrése után kerül sor.

A Mol 2007 szeptemberétől mintegy száz pályakezdő diplomásnak kínál házon belüli képzési programot – ennek időtartama már egy teljes évet tesz ki. A kormányzati személyügyekért felelős államtitkárság is jelentős számú friss diplomást keres – ez esetben is feltétel, hogy a jelentkező ne rendelkezzen egy évnél hosszabb munkatapasztalattal.

Megfizetik a tudást

A cégek döntő többségben műszaki és gazdasági felsőfokú végzettséggel rendelkező diplomásokat keresnek. A legkeresettebb szakma a villamosmérnöki, a meghirdetett pozíciók ötöde nekik szól. Szintén nagy a kereslet a gépészmérnökök, informatikusok, műszaki menedzserek és pénzügyesek iránt. A szervezetek közel harmada véli úgy, hogy az általa képviselt szakterületen hiány van jó informatikai végzettségű szakemberből – ennél is többen, bő 40 százalék számol be hiányról a műszaki és mérnöki területeken.

A friss diplomásoknak szánt ajánlatok összegzése szerint egy mérnök átlagosan havi bruttó 209 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat. Egy közgazdász bruttó 214 ezer forintos, míg egy informatikus végzettséggel rendelkező munkavállaló 223 ezer forintos bruttó bért vihet haza. Néhány nagynevű vállalat ennél hangsúlyozottan „versenyképesebb” ajánlattal várta a jelentkezőket. Ezt aztán cégenként változóan egyéb, elsősorban cafetéria jellegű juttatások egészíthetik ki, de több vállalatnál az állami szektor mintájára megjelent a 13. havi fizetés is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!