Árpád
-2 °C
4 °C

Duplájára nőtt a diplomás munkanélküliek száma

2002.10.04. 10:55
Rohamosan nő a diplomás munkanélküliek száma. Sokan egzisztenciális válságba kerülnek, vannak, akik hajléktalanná lesznek, míg mások egy tál meleg ételért vagy ruhaneműért állnak sorba a szociális szervezeteknél.
Az utóbbi években a Fővárosi Munkaügyi Központ ügyfélállományában duplájára emelkedett a diplomások aránya - mondta a Magyar Hírlapnak Vas Katalin, annak a speciális irodának a vezetője, amely csak felsőfokú végzettségűeknek próbál munkát találni. Naponta 150-200 ember fordul meg az irodában, 40-50 százalékuk negyven év feletti, és csaknem ugyanennyien kerülnek ki a 25-30-as generációból. Szinte minden szakmát reprezentálnak az állást kereső diplomások, a "ranglistát" azonban a pedagógusok és a mérnökök vezetik.

Akinek valóban egzisztenciális kérdés, hogy elhelyezkedjen, az nem válogat a lehetőségek között. Viszont vannak munkanélküliek, akikben a "megalkuvásnak" nyoma sincs. Ők csak akkor hajlandók lejjebb adni igényeikből, ha régóta nincs állandó jövedelmük.

A hajléktalanok 4,3 százaléka diplomás

Egy tavalyi felmérésből kiderül, hogy 2472 hajléktalan közül 107-nek volt felső fokú végzettsége, vagyis 4,3 százaléknak - tudta meg a Magyar Hírlap Pelle Józseftől, a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei vezetőjétől. Átlagéletkoruk 46 év, és háromnegyedük férfi, hasonlóan a többi hajléktalanhoz.

Az elmúlt években jelentősen romlott a fedél nélkül élő emberek fizikai és mentális állapota, de a diplomásoknak jobbak a kikerülési esélyeik, mint az alacsonyabb végzettségűeknek.

A Létminimum Alatt Élők Társaságához is egyre több olyan diplomás fiatal és többgyermekes fordul segítségért, akik átmenetileg munka nélkül tengődnek. A társaság nemcsak a fővárosban, hanem országszerte működik. Tapasztalatuk, hogy vidéken nehezebb visszakerülni a munka világába, mert kevesebb a lehetőség, mint a fővárosban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?