Zsolt
2 °C
18 °C

Duplájára nőtt a diplomás munkanélküliek száma

2002.10.04. 10:55
Rohamosan nő a diplomás munkanélküliek száma. Sokan egzisztenciális válságba kerülnek, vannak, akik hajléktalanná lesznek, míg mások egy tál meleg ételért vagy ruhaneműért állnak sorba a szociális szervezeteknél.
Az utóbbi években a Fővárosi Munkaügyi Központ ügyfélállományában duplájára emelkedett a diplomások aránya - mondta a Magyar Hírlapnak Vas Katalin, annak a speciális irodának a vezetője, amely csak felsőfokú végzettségűeknek próbál munkát találni. Naponta 150-200 ember fordul meg az irodában, 40-50 százalékuk negyven év feletti, és csaknem ugyanennyien kerülnek ki a 25-30-as generációból. Szinte minden szakmát reprezentálnak az állást kereső diplomások, a "ranglistát" azonban a pedagógusok és a mérnökök vezetik.

Akinek valóban egzisztenciális kérdés, hogy elhelyezkedjen, az nem válogat a lehetőségek között. Viszont vannak munkanélküliek, akikben a "megalkuvásnak" nyoma sincs. Ők csak akkor hajlandók lejjebb adni igényeikből, ha régóta nincs állandó jövedelmük.

A hajléktalanok 4,3 százaléka diplomás

Egy tavalyi felmérésből kiderül, hogy 2472 hajléktalan közül 107-nek volt felső fokú végzettsége, vagyis 4,3 százaléknak - tudta meg a Magyar Hírlap Pelle Józseftől, a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei vezetőjétől. Átlagéletkoruk 46 év, és háromnegyedük férfi, hasonlóan a többi hajléktalanhoz.

Az elmúlt években jelentősen romlott a fedél nélkül élő emberek fizikai és mentális állapota, de a diplomásoknak jobbak a kikerülési esélyeik, mint az alacsonyabb végzettségűeknek.

A Létminimum Alatt Élők Társaságához is egyre több olyan diplomás fiatal és többgyermekes fordul segítségért, akik átmenetileg munka nélkül tengődnek. A társaság nemcsak a fővárosban, hanem országszerte működik. Tapasztalatuk, hogy vidéken nehezebb visszakerülni a munka világába, mert kevesebb a lehetőség, mint a fővárosban.