József, Bánk
-6 °C
0 °C

Diplomásokat várnak a cégek

2006.08.02. 08:41
Gépész- és gyengeáramú villamosmérnök, szoftverfejlesztő, informatikus, általános orvos – ezek a diplomások hiányoznak a hazai munkaerőpiacról, és az év utolsó öt hónapjában őket vadásszák leginkább a cégek és az intézmények.

A Foglalkoztatási Hivatal (FH) prognózisa szerint a textil-, az építő- és az élelmiszeriparban is gondok lesznek. Küzmös László, a GWH Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy több dél-alföldi megyébe Románia területéről toborozzák az orvosokat. Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének alelnöke úgy tapasztalja, a mérnökhiány jóval drasztikusabb, mint ahogy azt az FH prognosztizálta; jelenleg is több százra lenne szükség, és az év hátralévő részében még nagyobb ínség lesz műszaki diplomásokból.

Főleg a gépész-, a minőségbiztosítási mérnökök keresettek, azonkívül a termelési tapasztalatot szerzett logisztikai diplomások is. A hazai szolgáltató központok, a call centerek jelenleg 300-400 üres posztot kínálnak diplomásoknak, itt a pályát módosító pedagógusok is elkelnek, ha jól beszélnek nyelveket – emelte ki a szakember.

Óriási hiány a fővárosban

Az FH által megkérdezett közel ötezer munkaadó közül mintegy kétszer annyi nagyvállalat jelezte, hogy van tartósan betöltetlen munkahelye (egy éven túl nem talál megfelelő munkaerőt), mint a legkisebb méretű cégek. Ez azonban a fővárosra és Pest megyére nem érvényes, ebben a régióban ugyanis olyan mértékű globális munkaerőhiány alakult ki, amely egyformán érint minden céget, létszámtól függetlenül. Ezt erősítette meg Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója is. A cég statisztikái szerint a diplomás pályázóknak csupán egytizede felel meg a multinacionális cégek elvárásainak. A mérnökök többsége a nyelvismeret hiánya, az informatika területén végzettek pedig alacsony szakmai tudásuk miatt rostálódnak ki az állásinterjúkon.

Előre biztosított munkahelyek

Az eddigi toborzásaink során nehezen találtunk gyakorlott fejlesztőket, ám számos olyan pályakezdővel találkoztunk, aki a tapasztalat hiányát lelkesedésével és fogékonyságával ellensúlyozza - mondta el a Világgazdaságnak Juhász István, a Grepton Informatikai Zrt. vezérigazgatója. A cég épp ezért egy hónapja 12 pályakezdő informatikus számára indított három hónapos intenzív szakmai képzést. Más cégek már az iskolai évek alatt igyekeznek megtalálni a leendő kollégákat. Féléves trainee-programra pályázhatnak majd például az IBM-nél a Szent István Egyetem hallgatói. Így évente mintegy ötven diáknak lesz lehetősége arra, hogy tanuljon és egyúttal dolgozzon is az IBM-nél, a legjobbak pedig állásajánlatot is kapnak.

Együttműködési megállapodást írt alá az ELTE és a SAP is. A gazdasági informatikai képzés gyakorlatorientáltabb lesz, de azt is várja az egyetem, hogy a legjobb hallgatók majd a szoftvercégnél helyezkednek el. A Tata Consultancy Services Hungary informatikai tanácsadó és szoftverfejlesztő cég a Szegedi Tudományegyetemmel működik együtt, ennek keretében lehetővé válik a hallgatók részmunkaidős ipari foglalkoztatása.