Benedek
-4 °C
5 °C

Magyar céget alapított a Walt Disney

2004.10.15. 09:28
Walt Disney Magyarország néven alapított céget a világhírű stúdió - tudta meg a Népszabadság. A jövőben itt készülnek majd a cég mesefiguráiból alkotott mobiltelefonos és on-line játékok, de innen történik majd a világcég európai internetes honlapjainak a karbantartása is.
Magyar céget hozott létre az amerikai Walt Disney Company két leányvállalata, a Disney Enterprises és a Buena Vista Internet Group, Walt Disney Magyarország néven - írja a Népszabadság. A Londonból irányított Walt Disney Internet Grouphoz (WDIG) tartozó kft.-ben internetes, mobiltelefonos és - a Magyarországon még kevéssé elterjedt - interaktív televíziós fejlesztéseket végeznek. Ezek nagy része a médiacég ismert mesehőseihez kapcsolódik - például on-line, televíziós, mobiltelefonos játékok formájában. De feladatuk lesz a Disney Európában működő tucatnyi internetes oldalának fejlesztése és karbantartása is. A magyar cégnek jelenleg harminc munkatársa van, főként kreatív, programozási és gazdasági feladatokra.

Sokáig válogattak

A Disney valamennyi szóba jöhető európai helyszínt megvizsgálta, mielőtt Magyarország mellett döntött - mondta a Népszabadságnak Gazdag Attila ügyvezetőtő, a WDIG európai igazgatója. A legtöbbet a gazdasági helyzet és a munkaerő magas képzettsége nyomott a latban - tette hozzá. Bár a magyar társaság anyagi helyzete önmagában a több tízmilliárd dollár forgalmú konglomerátumon belül másodlagos, a jegyzett tőke viszonylag magas, 49 millió forint.

A Népszabadság cikke szerint Gazdag Attila már ez év áprilisában - mint a WDIG európai ügyvezetője - tartalomszolgáltatási szerződést kötött a Pannon GSM-mel, de akkor még honi cégalapítási tervekről nem volt szó. (Azóta a Vodafone-nal és a T-Mobile-lal is létrejött hasonló megállapodás.) A WDIG irodanyitási terveit Kim Kerscher szóvivő júniusban jelentette be. Bár a Walt Disney tévé-, video-, DVD- és mozifilmjei, könyvei, játékai és egyéb termékei itthon már régóta megtalálhatók az amerikai vállalatcsoportnak ez az első magyar társasága.