Ágnes
-1 °C
2 °C

Drága a magyar disznó

2006.03.22. 08:04
Míg tavaly a behozatalból származó sertések drágábbak voltak a hazainál, idén megfordult a trend, s most az utóbbiért kell többet fizetniük a feldolgozóknak.
A magyar sertéspiacon a világpiacival ellentétes folyamatok figyelhetők meg - derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci információs osztályának legújabb jelentéséből. Az importból származó sertések vágóhídi belépési ára tavaly magasabb volt a hazai termelésű sertésekénél, idén viszont a vágóhidak a hazainál alacsonyabb áron vásároltak alapanyagot az EU más tagállamaiból, főként Lengyelországból. A magyarországi sertésállomány tavaly jelentősen csökkent, a korábbinál jóval alacsonyabb takarmányárak és magasabb sertésárak pedig nem eredményezték a vágósertés-kínálat bővülését. A vágóhidak ezért az alapanyag egy részét importból fedezték, a KSH adatai szerint a múlt évben az exportálthoz képest 3,5-szer több élő sertést importáltak az országba. A nem itt hizlalt állatok aránya tavaly 10-15 százalék volt az összes felvásárláson belül, ez év elején azonban az importarány megnőtt a jelentősen bővülő lengyel szállítások következtében.

Előbb ébredtek a lengyelek

Utóbbi hátterében az áll, hogy a lengyelországi sertésárak a múlt év végétől nagymértékben visszaestek a kínálat egy év alatt 8 százalékos bővülése miatt. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a lengyeleknél - az előző évinél lényegesen kedvezőbb takarmányáraknak köszönhetően - nőtt a sertéstartás jövedelmezősége. Mivel Magyarországon is ugyanez volt a helyzet, nem nehéz azt a megállapítást tenni, hogy nálunk az állománybővülés a kedvezőbb vágósertés-takarmány árarány ellenére sem következett be. Szakértők szerint ennek oka, hogy a termelők kivártak, a nemrég meghirdetett sertéstartási támogatások hatása pedig még nem érezhető igazán.

A magyar húsiparosok tisztában vannak azzal, hogy a korábbi éveket is beleértve Európa több országában is a hazaival ellentétes folyamatok zajlottak le. Míg 1991-ben csaknem 6 millió sertés volt Magyarországon, 482 ezres kocalétszámmal, 2005-ben már csak 3,9 millió, 293 ezer kocával, a csökkenés pedig folyamatos volt. Jankó Ferenc, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, a nagy vágókapacitással rendelkező kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. vezetője úgy véli, hogy első lépésben 5,5 milliós sertésállománnyal már "kiegyeznének", de 6 milliós állománynál már biztosak lennének abban, hogy nem jönne be az import. A Hungary Meat célja mindenesetre minél inkább hazai termelésű vágósertést vásárolni - hívta fel a figyelmet Jankó Ferenc.