Piroska
-2 °C
5 °C

Drágább lesz a disznóhús

2006.08.16. 16:52
A tenyésztés és a feldolgozás emelkedő költségei miatt a sertéstermelők vagy árat emelnek, vagy bezárnak - váli a hús terméktanács, amely szerint a sertéshús fogyasztói ára szeptembertől legalább tíz százalékkal lesz magasabb.

"Megközelítő közgazdasági számításaink szerint legalább 10 százalékos áremelkedés valószínűsíthető az év hátralévő részében" - áll a a Vágóállat és Hús Terméktanács Indexhez eljuttatott elemzésében. Az érdekképviselet szerint kénytelenek továbbhárítani a növekvő költségeiket, a másik lehetőség a sertéstermelés további csökkenése. "Hangsúlyozni szeretném, hogy a termékpálya szereplői részére ez nem nyereségnövelő akció, hanem a talpon maradás feltétele" - írja a tanács főtitkára, Menczel Lászlóné.

A vágósertés-termelés költségösszetételét vizsgálva az anyagköltség a közvetlen önköltségben 80 százalékos arányt képvisel. Ezen belül az energiaköltség átlagosan a 2006. I. félévi tényadatok alapján 15 Ft/kg, azaz az anyagköltség 7-8 százaléka. Az augusztus 1-én életbe lépő gáz- és villamosenergiaár-növekedés (mértékét 12 százalékosnak számolva) körübelül 2 forinttal növeli egy kiló élősúly előállításának költségeit.

Nem lehet azonban eltekinteni a begyűrűző költségnövekedésektől sem, hiszen a takarmány előállításakor is jelentős mennyiségű energiahordozó felhasználása szükséges. A terméktanács számításai szerint összességében pusztán az energiaárak miatt 3 Ft/kg költségnövekedés számszerűsíthető. Emellett növekednek a gázolaj- és benzinár változása miatt a szállítási költségek, és emelkednek a munkabérek közterhei is. Mindezt figyelembe véve a tanács szerint összességében 5 százalékos önköltség-növekedés körvonalazódik.

A termékpálya következő állomása a húsipari feldolgozás. Az e területen működő vállalkozásokat ugyancsak két irányból sújtja az árak emelkedése. Drágul az alapanyag, növekszik a gyártás során felhasznált energia ára, s el kell viselniük az egyéb - fent részletezett - többletkiadásokat is. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a hústermékek áfakulcsa szeptember 1-től 15-ről 20 százalékra növekszik. Így összesséfgében a bolti árak legalább tízszázalékos növekedésével számolnak.