Auguszta
-3 °C
2 °C

Változik a kereskedelmi törvény

2007.06.06. 18:20
Helyszíni szemlés engedélyeztetést vezetnek be Magyarországon a kereskedések engedelyeztetésére. Szexuális árukat és szeszes italokat ezentúl nem lehetne iskolák közelében árulni.
A kormány döntött a kereskedelmi törvény végrehajtását szolgáló rendelet megalkotásáról, e szerint a kereskedők helyszíni szemlés eljárást is kérhetnek az engedélyező hatóságtól - jelentette be Gál J. Zoltán a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

"A helyszíni szemle során egy időpontban, valamennyi érintett hatóság és a szomszédok képviselője jelenlétében a jegyző megvizsgálja az üzletet, és a látottaknak, hallottaknak megfelelően dönt az engedély megadásáról" - ismertette az egyik változtatást a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Változik a szexuális áruk szabályozása is

A kormány a szexuális áruk és a szeszes italok forgalmazására vonatkozó szabályokat is módosítaná. Így, amennyiben ezzel az Európai Unió is egyetért, a jövőben semmilyen oktatási jellegű intézmény közelében sem lehet ilyen termékeket árusítani.

Gál elmondta azt is, hogy a kormánydöntés értelmében a jövőben az olyan tevékenységek is végezhetőek alkalomszerűen, kiegészítő jövedelemszerzésként, mint például a kézműves termékek értékesítése, vagy a népművészeti hagyományok bemutatása, illetve az ehhez kapcsolódó rendezvények megszervezése.

Ugyancsak kezdeményezte a kormány, hogy 2007. június 1-jétől mentesüljenek az üzletnyitási kötelezettség alól a falusi turisztikai tevékenységet folytatók.

Nincs döntés a postai liberalizáció időpontjáról

Magyarországon nincs még döntés a postai szolgáltatások liberalizációjának időpontjáról - közölte Gál, egy kérdésre válaszolva.

Az unió 1997-ben kiadott irányelvében szerepelt, hogy 2009-ben nyissák meg a postai szolgáltatások piacát. Az Európai Tanács decemberben tárgyalta az irányelv hatástanulmányát, amelyet Magyarország, a tagállamokkal közösen nem tartott elég pontosnak. Ezért az EU-tól további elemzéseket vár a piacnyitás következményeiről ahhoz, hogy dönteni tudjon az időpontról - fűzte hozzá.

A postások szerdán délben Európa-szerte demonstráltak a 2009-re tervezett európai szolgáltatási liberalizáció 2012-re halasztását követelve; 20 magyar városban is bezártak a posták délben egy órányi időtartamra. A budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő postánál Pecze Pál, a Postás Szakszervezet elnöke elmondta: Magyarországgal együtt 12 európai országban tiltakoznak hasonló módon a postások az előkészítetlen liberalizáció ellen.