Piroska
-2 °C
5 °C

Senkinek sem kellett a magyar állampapír

2003.12.02. 12:44
Érdeklődés híján az Államadósság-kezelő Központ Rt. kedden egyetlen háromhónapos diszkontkincstárjegyet sem értékesített.
A háromhónapos diszkontkincstárjegyek mai aukcióján - a tervezett és szokásos 30 milliárd forintnyi mennyiséggel ellentétben - egyetlen állampapírt sem adott el az ÁKK Rt - adta hírül a Napi Online. Az érdeklődés drámaian alacsony volt ugyanis, a megszokott két-háromszoros túljegyzéssel szemben mindössze 4,3 milliárd forint értékben érkeztek be ajánlatok.

A múlt héten már látszott, hogy a korábbiaknál jóval kevésbé kelendőek a legrövidebb futamidejű állampapírok, hiszen akkor a harmincmilliárd forintos felkínált mennyiséget az ÁKK tízmilliárddal csökkentette a mindössze 34,6 milliárd forintra rúgó ajánlattömeg láttán.

Az állampapír-piaci helyzet miatt az állampapírok elsődleges forgalmazói árjegyzését kedden délelőttre felfüggesztették - közölte az ÁKK. Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: kedden délelőtt az elsődleges forgalmazók nem kötelesek vételi és eladási árat jegyezni az állampapírokra, mert a piaci mozgások jelenleg nehezen jelezhetők előre.

Hozzátette, hogy pénteken is hasonló lépésre került sor a 300 bázispontos jegybanki kamatemelést követően. A Budapesti Értéktőzsdén továbbra is kereskednek az állampapírokkal.

Visszaállították az állampapírok elsődleges forgalmazói árjegyzését kedden délután. Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az árjegyzést a normális rendben délután fél kettőkor visszaállították.

Az előre meghirdetettnek megfelelően szerdán megtartják a hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy, csütörtökön pedig a tizenkét hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióját. Mindkét esetben 30-30 milliárd forintnyi állampapírt ajánlanak fel.