Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A bankok nem kapkodnak a diákokért

2003.09.01. 09:03
A tavalyi év második félévével ellentétben - amikor még igen kevés új hallgatóval számolhattak a diákhitelpiac megnyitásával a Postabank mellett megjelenő pénzintézetek - idén az új első évfolyamosoknak köszönhetően sok potenciális ügyfélért folyik a verseny. Ennek fényében meglepő, hogy a Napi Gazdaság által megkeresett bankok közül nem sok számolt be arról, hogy újított volna bármit is a korábban kínált feltételeken.
A Diákhitel Központtal (DK) az elmúlt év végén, ez év elején szerződést kötő pénzintézeteknek vállalniuk kellett, hogy az év végéig diákügyfeleik hátrányára nem változtatnak kedvezményes kondícióikon, ám további kedvezményeket bármikor ajánlhatnak. Ezzel kapcsolatban szakemberek megjegyzik: az induláskor a bankok a felajánlott ingyenes/kedvezményes szolgáltatások körét igen szélesre tárták, valóban jelentős összegeket spórolhatnak meg a hallgatók a standard szolgáltatásokhoz képest.

Tájékoztató a gólyatáborban

Mások szerint ezek az információk nem vagy csak nehezen jutnak el a potenciális ügyfelekhez, akik így a beiratkozás környékén leginkább csak arról hallhatnak, hogy a diákhitel kamata 9,5 százalékról 9,92 százalékra emelkedett. A DK ugyanakkor igyekszik a lehetőségéhez mérten a legtöbb információhoz juttatni a hallgatókat. Őri András, a DK kommunikációs igazgatója ezekben a hetekben sorra járja az egyetemek-főiskolák gólyatáborait, hogy tájékoztatást adjon a szolgáltatás igénybevételének feltételeiről. A tanév megindulása után hasonló "road show" veszi kezdetét, amikor már valamennyi érdeklődő előtt számolnak be a DK illetékesei a hallgatói hitelek felvételének lehetőségeiről.

Csak az OTP hirdet

A gólyatáborokban részt vevőket potenciális ügyfélnek tekinti a Magyar Külkereskedelmi Bank is, ezért több ilyen rendezvényt is támogat az idén is a pénzintézet - tudta meg a lap. Diákoknak kínált student szolgáltatáscsomagjára eddig 2300 szerződést kötöttek, míg a bankon keresztül januártól kezdve 80 hitelkérelmet postáztak a DK felé.

A potenciális diákhitelügyfeleket jelenleg csak az OTP Bank célozza meg hirdetésekkel az elektronikus médiában, noha azoknak, akik az első kifizetési napon, október 15-én már pénzt szeretnének látni a számlájukon, számlavezető bankjuk megjelölésével szeptember 15-ig jelentkezniük kell a rendszerbe. A bank közel 10 ezer ügyfele kapott az elmúlt félév során diákhitelt, (a juniorkártya-birtokosok száma már meghaladja a 300 ezret).

A diákhitelezésben korábban monopolhelyzetben lévő, ám ügyfeleinek számát a piacnyitás után is növelni tudó, s a 125 ezer igénylő közül nagyjából 100 ezernyi diákszámlát kezelő Postabank Rt. a szolgáltatások fiatalítására helyezte a hangsúlyt. Ennek jegyében nyitott külön portált diákhiteles ügyfeleinek. A diakcentrum.hu oldalon programajánlat és egyetemi hírek mellett kimerítő információkat lehet találni a diákhitelről és a bank számlakonstrukciójáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?