Blokád több békési dinnyekereskedő ellen

2008.07.18. 17:44
Karsai József szocialista országgyűlési képviselő szervezésében péntek délután négy Békés megyei dinnyekereskedő telephelyét vonják blokád alá a gazdák. Az akcióval azt akarják elérni, hogy sehol se kínáljanak bruttó 30 forintnál kevesebbet a dinnye kilójáért.

A gazdák péntek délutántól blokád alá vonják a Békés megyei Meggyesegyházán, Kunágotán, Nagybánhegyesen és Magyarbánhegyesen azoknak a dinnyekereskedőknek a telephelyeit, amelyek nem hajlandók legalább bruttó 30 forintot fizetni egy kiló dinnyéért, mondta az akció szervezője. Karsai József szerint ezeknél a kereskedőknél remény sincs arra, hogy emeljék a felvásárlási áraikat.

Azok a kereskedők, akiket most nem érint a blokád, de továbbra is túl alacsony áron veszik át a dinnyét, jövő péntekig kaptak haladékot a termelőktől. A termelők pénteken délután a Békés megyei Magyarbánhegyesen döntöttek az akció megtartása mellett.

Karsai József vezetésével Magyarbánhegyesen és a környező településeken öt dinnyefelvásárló telepet zárták el mezőgazdasági gépekkel

Egy csütörtöki fórumon az derült ki, néhány dinnyekereskedő miatt körülbelül 4 milliárd forint kára keletkezhet a gazdáknak. A fórumon 24 dinnyefelvásárló vett részt, akik egymásra mutogatva mondták el, hogy pontosan kik azok, akik akár a zsarolástól sem riadnak vissza, hogy potom árért, sőt, olykor ingyen jussanak a termelőktől dinnyéhez.