Jenő
-3 °C
6 °C

Minden napra egy adóbukta

2005.08.04. 09:24
Az innovációs járulék lehet a következő "gombóc", amelyet valószínűleg nem nyel majd le Brüsszel.

Az utóbbi hónapokban már több magyar adójogszabályról kiderült, hogy valószínűleg fennakadna az EU rostáján: ilyen az iparűzési adó, a telefonáfa (pontosabban az áfalevonhatósági szabályok szigorítása), vagy az állami támogatás felhasználása esetén előírt áfaarányosítási kötelezettség. Ebbe a sorba illeszkedik az innovációs járulék is.

Amennyiben ez az ügy is eljutna az EB elé, s nem az államnak adnának igazat, egy esetleges visszamenőleges hatályú döntés esetén sem a bevezetés időpontjától, azaz 2004. január elejétől, hanem csak az EU-csatlakozás kezdetétől, 2004. május 1-jétől jöhetne szóba az állam kártalanítási felelőssége, hasonlóan az áfaarányosításhoz és más, az unió 6-os számú irányelve alá eső esetekhez - mondta Oszkó Péter, a Deloitte partnere.

A szakértő szerint nem magyar sajátosság, hogy egyre-másra megkérdőjeleződik az adójogszabályok EU-konformitása, ezt a magyar eljárások alapjául szolgáló olasz és spanyol esetek bizonyítják. Kérdésünkre, hogy mi a helyzet a többi új tagállamban, elmondta: nem igazán tud ilyen esetekről, pedig Litvániában is működik a magyar iparűzési adóhoz hasonló elven alapuló helyi adó, de egyelőre csak Magyarországon érzékelhető nagyobb fokú érzékenység a tagállami és az uniós jog harmonizálásának érvényre juttatása kapcsán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?