Konrád
8 °C
26 °C

Begyűjtenék a sörösdobozokat

2004.06.17. 09:14
Országos begyűjtő hálózatokat alakítanak ki az aluminium dobozok feldolgozására. Egy kiló üres sörösdobozért 70-120 forintot fizet a Magyarország Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására Kht.
Rövidesen a Tesco és a Metro magyar cége is bekapcsolódik abba a programba, amelynek keretében a svájci tulajdonban lévő ÉAI Magyarország Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására Kht. országos begyűjtő hálózatot épít ki - erősítette meg lapunknak Jeszenszky Zsilinszky Erzsébet ügyvezető igazgató. A 2001-ben magántőkéből létrehozott társaság első embere elmondta: legfontosabb céljuk, hogy az EU-előírásoknak megfelelően 2005-ig a jelenlegi 5-ről 15 százalékra növeljék a visszagyűjtött és újrahasznosított alumíniumdobozok mennyiségét. (Ez az arány Svájcban - ahol kizárólag önkéntes alapon történik a gyűjtés - ma 98, a skandináv államokban - ahol a hazai gyakorlathoz hasonlóan fizetnek a palackokért - 95 százalék.) Ehhez korszerű, technikailag kiválóan felszerelt, rendkívül jól szervezett országos hálózatra van szükség.

Messze a teljes lefedettség

Az ÉAI Magyarország a svájci mintára szerveződő programba bekapcsolódó partnereinek saját forrásaiból olyan átvevőhelyeket, úgynevezett mini logisztikai központokat alakít ki, amelyeket többek között tömörítőgépekkel, tárolóedényekkel, gyűjtőzsákokkal és különböző szóróanyagokkal is felszerel. Itt kilogrammonként - a szállítási távolságtól függően - 70-120 forintot fizetnek a dobozokért. A gyűjtőhelyekről partnereik, elsősorban a regionális MÉH-vállalatok, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő városgazdálkodási cégek szállítják be a hulladékot a Magyar Alumínium Rt. ajkai feldolgozójába. (Egyik legnagyobb partnerük az ország keleti felében is jelen lévő, győri székhelyű Észak-dunántúli MÉH Rt.) Jeszenszky hozzátette: a közeljövőben más feldolgozókkal és gyűjtőkkel is szeretnének megállapodni a dobozok átvételéről, hiszen a teljes lefedettséghez több ezer gyűjtő- és átvevőhelyre van szükség.

Iskolákat is beszerveznek

Az ÉAI Magyarország az elmúlt három év során az ország több mint 600 oktatási intézményét kapcsolta be a visszagyűjtési programba, két állatkerttel is van szerződése, legutóbb pedig a CBA-val állapodtak meg. A program országos szintűvé tételéhez központi támogatást nem kapnak, a tevékenységet csupán a kilogrammonkénti 3,6 forintos újrahasznosítási díj segíti. Az említettek miatt a kht. az országos infrastruktúrát döntően uniós forrásokból építi ki. Mindezek révén az ÉAI idén a begyűjtött és feldolgozott hulladék mennyiségének megduplázására készül, ami már mintegy 400 tonna alumíniumdobozt jelent.