Viola
-5 °C
-2 °C

A dohánymultik felülvizsgálhatják a szerződéseket

2003.09.30. 09:27
A dohányipari cégek szerint a kormány által tervezett adóemelés felboríthatja üzleti terveiket, sőt a lépés erősen befolyásolhatja a magyar háttéripart, a dohánytermesztést is.
Bényei Illés, a Magyar Dohánytermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint egyelőre egyetlen cigarettagyártó sem jelezte, hogy kevesebb vágott dohányt kíván átvenni a jövőben. Úgy véli, az iparág szerencséje, hogy tavaly év elején megkötötték a szerződéseket, ám nem csodálkozna, ha egy-egy dohánymulti egyoldalúan felbontaná azokat: ha ugyanis a forgalom jelentősen csökken, úgy a cigarettagyártónak inkább megéri kifizetni a kötbért, mint a szerződésben foglalt dohánymennyiséget átvenni és raktározni.

Kisebb állami támogatás

Egyelőre kérdés, hogy jövő január-februárban milyen szerződési feltételeket kínálnak a gyártók. Bényei szerint nagy esély van arra, hogy az ideinél jóval kevesebb nyersanyagot rendelnek, ami viszont ellehetetleníti a termelőket. Az itthon termelt dohány ára csaknem a kétszerese az Európai Unióban termeltnek. A termelési költségek ugyan hasonlóak, az állami támogatás viszont eltér. Bényei Illés elmondta, hogy az itthon termelt két fajta kilogrammonkénti állami támogatása 0,15 euró, amely több mint 2 euróval marad el az EU szubvenciójától. Magyarország csatlakozása után az ágazat az uniós támogatás 20-25 százalékára számíthat, amelyet a magyar állam további 30 százalékkal egészítheti ki, ez azonban még mindig kevés a versenyképességhez.

Gyorsabb adóemelés?

Az ágazatnak nemcsak a belföldi legális piaci fogyasztás várható csökkenése okozhat gondokat, hanem a csatlakozás miatt eltűnő vámkorlátozások is. Május elsejét követően ugyanis vámteher nélkül lehet megvásárolni az olcsóbb és jobb minőségű olasz vagy görög vágott nyers dohányt. Piaci megfigyelők szerint januártól még nem jelenik meg a cigaretta fogyasztói árában a jövedéki adó emelése. A tapasztalatok szerint az áremelést megelőzően a kereskedők feltöltik készleteiket az olcsóbb termékekből, így az év eleji adónövekedés ellenére legkorábban februártól jelenhetnek meg a polcokon a magasabb árú termékek. A január elsejével tervezett 35 százalékos jövedékiadó-emelést követően további 50 százalékos növekedésre lesz szükség ahhoz, hogy a termék adótartama elérje az Európai Unióban alkalmazott szintet.

Magyarország korábban derogációt kért a cigaretta adójának felzárkóztatásához, ezt alapul véve 2009. január elsejéig a mostani emelésen kívül évenként 10-11 százalék adónövekedésre lehet számítani. Kérdés azonban, hogy a kormány kihasználja-e a derogációt vagy hamarabb felzárkóztatja az adót az elvárt szintre. A mostanihoz hasonló mértékű adóemelés - vélik a cigarettagyárak - fokozottan csökkentheti a legális piaci fogyasztást, amely viszont nemhogy költségvetési bevételi többletet, hanem kiesést okoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!