Márk
13 °C
28 °C

Mától nő a cigi adója és drágul a gyógyszer

2003.04.01. 11:25
Április elsejétől hatályos a dohánytermékek jövedéki adójának 20 százalékos emelkedése. A nagy gyártók az új árakat néhány héten belül hozzák nyilvánosságra. A társadalombiztosítás által nem támogatott készítmények átlagosan 5-6 százalékkal drágulnak mától.
Április elsejétől hatályos a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése, amit a kormány 2004. január elsejéről hozott előrébb. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy mától drágább cigaretta kerül az üzletek polcaira. A Napi Gazdaság információi szerint a nagy gyártók az új árakat néhány héten belül hozzák nyilvánosságra, ám az üzletek régi készleteinek eladásáig még a jelenlegi árakon lehet vásárolni.

A jogszabály életbelépésével a dohánytermékek közterhe valamivel több mint 20 százalékkal emelkedik. Hasonló szintű adóemelés mellett tavaly augusztusban a közkedvelt márkák fogyasztói ára átlagosan 15 százalékkal nőtt.

Magyarországnak 2009. január elsejéig kell a dohánytermékek jövedéki adóját az uniós értékre hoznia: a jövedéki adónak el kell érnie az átlagos fogyasztói ár 57 százalékát, azaz ezer szálra vetítve a 64 eurót (ma nagyjából a fogyasztói ár 44 százaléka, ezer szálra vetítve 30 euró). A legkedveltebb márkák magyarországi fogyasztói ára a türelmi idő végére a mostani inflációs szinttel számolva hatszáz forint körül lehet.

A fájdalomcsillapítók drágulnak legjobban

Április elsejétől a 350 milliárdos gyógyszerforgalom 15 százalékát kitevő, a tb által nem támogatott készítmények átlagosan 5-6 százalékkal drágulnak - mondta a lapnak Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének szóvivője. A nem támogatott gyógyszerekre tavaly elköltött évi 51 milliárd forint tehát 2,5-3 milliárddal növekedne, ha az emelést január 1-jétől vezették volna be, az idén azonban negyedévente, tehát még kétszer lehet árat emelni.

Vannak olyan ismert fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók vagy altatók, amelyeknél csaknem 25-30 százalékos áremelkedés lesz. Nagyobb mértékben, 10-15 százalékkal drágul a forgalom néhány ezrelékét kitevő, hozzávetőlegesen 4000 homeopátiás szer mintegy ötöde. A támogatott gyógyszerek esetében a gyártók február 1-jével emelték áraikat - átlagosan 3,2 százalékkal -, ami a fogyasztóknak 5-6 százalék többletkiadást jelentett, miután a támogatás növelése ezt nem követte.

A következő fordulóban, július 1-jétől, a gyártók az előző kormánnyal kötött 3 éves megállapodásnak megfelelően az idei infláció 70 százalékával, valamint a tavalyi tervezett és tényleges infláció különbségének 70 százalékával szeretnék feljebb vinni áraikat. (Ez utóbbi emelés ugyanis tavaly elmaradt.) Az 550 forintnál olcsóbb, régóta a piacon lévő támogatott gyógyszerek esetében 10 százaléknál magasabb emelést szeretnének elérni a gyártók.