Szilárda
-4 °C
3 °C

Történelmi mélyponton a dollár

2008.03.14. 12:49
Ma újabb történelmi mélypontot ütött meg a dollár az euróval szemben, a dollár/euró árfolyam megcsípte az 1,565-ös szintet. Egy dollárért már alig több, mint 165 forintot kérnek, az euró ára 258 forint alatt van.

Az a faramuci helyzet állt elő, hogy miközben fundamentálisan, tehát a makrogazdasági paraméterek alapján a dollárnak erősödnie kellene, a piac szemlátomást nem törődik ezzel és folyamatosan leértékelődik a világvaluta - hívja fel a figyelmet Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője. Modellek sokasága alapján a dollár már átesett akkora leértékelődésen, ami az USA külső egyensúlyi problémáinak megoldásához elegendő. Ezzel szemben aztán a piaci szereplők tovább gyengítik a dollárt, és ez nemcsak az euróval szemben, hanem a világ devizáinak többségével szemben is megfigyelhető.

Az euróval szembeni gyengülés mögött a kamatkülönbözet van: míg az Európai Központi Bank 4 százalékon tartja az alapkamatot, addig az Egyesült Államokban 3 százalékon van. Sőt, az EKB-től nem is nagyon várnak kamatvágás, nem úgy az amerikai jegybanktól, a Fedtől.

Kutyaszorítóban van a Fed

A Fed nagyon nehéz helyzetben van, hiszen az inflációs várakozások veszélyt jelentenek az ottani fogyasztói árindex jövőbeli alakulására, ami kamatemelést tenne szükségessé, ám ezzel egyidőben pedig az ottani jelzálogpiacról tavaly indult válságnak közel sem látszik a vége, tovább fokozódhat, ez pedig likviditásfokozást kívánna meg az amerikai jegybanktól. A Fed célfüggvényében kisebb súlyt helyez az infláció elleni küzdelemre és nagyobb hangsúlyt kap a gazdasági növekedés biztosítása.

A Fed a jelzálogpiacról startolt válság kezelésében - az inflációs aggodalmakat miatt - amíg csak teheti, nem feltétlenül a kamatcsökkentés eszközéhez nyúl, hanem más likviditásfokozó intézkedéseket igyekszik bevetni. Noha idén már két agresszív kamatvágást is végrehajtott, ám a napokban egy más jegybankokkal összehangolt akciót hajtott végre, több eszközzel is a likviditást fokozza.

A frank és a jen is legyőzi a dollárt

Először fordult elő, hogy a dollár kevesebbet ért, mint a svájci frank, azaz egy dollárért 0,99 svájci frankot adtak a mai kereskedés során. Az euró és a svájci frank mellett a japán jennel szembeni árfolyam is történelmi mélységben van: a japán jennel szemben pedig már 12 és fél éves mélyponton van az amerikai valuta, 99,85 jent ért.

Bár a fundamentálisan nagy, bőven elegendő leértékelődésen ment keresztül a dollár, ezért pedig felértékelődési potenciál van benne, ám egyelőre nem nagyon érdemes amerikai értékpapírokba, dollárba fektetni - mondja Samu. Az amerikai részvénypiacon a kibontakozó válság miatt nagyon bizonytalanul lehet megjósolni a mozgásokat. (A Standart & Poor's hitelminősítő intézet tegnap közel 300 milliárd forintos veszteségleírást prognosztizált és azt, hogy már látszik a fény az alagút végén, ezzel szemben egyes szakértők szerint nem elképzelhetetlen az 1000-2000 dollárra rúgó veszteségszámla sem, a nehézségeknek pedig nincs még vége, többrétűbb a probléma.)

Ha valaki nagyon ragaszkodik az USA-hoz, az legfeljebb rövid lejáratú kötvényt vegyen, érzékelteti a közgazdász azt, hogy tengerentúli befektetésben most nem túl jó ötlet gondolkozni.

Maradjunk idehaza

Forint-dollár

Délután fél ötkor 165 forintot ért 1 dollár a bankközi piacon, ám ez nem mélypont a dollár szempontjából. A nap nagy részében ezen szint körül mozgott a kurzus, ám az S&P hitelminősítő lépése, amellyel hazánk besorolásának kilátását negatívra változtatta, átmenetileg gyengítette a forintot, azaz erősítette a dollárt, ám fél órán belül az árfolyam visszatért a 265-ös szint közelébe.

Aki fialtatni akarja pénzét, maradjon Magyarországon, teszi hozzá. Nem rossz stratégiának tűnik most a kivárás, de a készpénzhez közeli instrumentumokkal, rövid futamidejű kincstárjegyekkel is lehet akár szemezni. A tőzsde mozgása még bizonytalanabb, jelei vannak annak, hogy egy kisebb felpattanás következhet be, a részvényárak rövid ideig emelkedhetnek - ám ha Amerikából újabb rossz hír érkezik, az semmivé tesz minden kedvező kilátást.

Hosszabb távon, értsd: több hónap távlatában a magyar állampapírok vonzónak tűnnek a magas, 9 százalékhoz közeli hozammal - persze nem lehet feledni, hogy rövid távon nem kizárt, hogy ezen a befektetésen veszteséget szenved ez az ember.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!