Huba
19 °C
33 °C

Havi félmilliót keresnek a pénzügyesek és a vegyészek

2007.10.02. 07:07
A pénzügyi szektor igyekszik a legmagasabb bérekkel vonzani a munkavállalókat, a cégek a legtöbb dolgozót mégis műszaki végzettséggel keresik. Vagyis nem feltétlenül azok a legdrágábbak a munkaerőpiacon, akik a legkeresettebbek.

A diplomások közül főleg a magasan képzett ügyintézőket, a gépész- és erősáramú villamosmérnököket keresik. A munkaügyi központokhoz a cégek által bejelentett több mint 29 ezer üres álláshelyre nagy számban toboroznak segédmunkásokat, míg a szakmunkások közül a gyártósori összeszerelők, a varrónők, a tehergépkocsi-vezetők, a lakatosok és az eladók kelendőek.

Két gépésztechnikus ér egy jól képzett pénzügyest

A szakképzettek közül a gépésztechnikusok fizetése a legmagasabb, míg a felsőfokú végzettségűek közül a számviteli, pénzügyi részlegek vezetői vihetik haza a legtöbbet. Az előbbiek átlagosan bruttó 270 ezret keresnek, míg az utóbbiak 494 ezret. A magasan képzett ügyintézők havonta átlagosan 433 ezernél is többet kapnak.

Főleg a nyelvtudást, a pénzügyi szektorban pedig a bizalmi posztot, a felelősséget díjazzák magasabb összeggel - mondta Fröhlich Péter. A P&Bert Management Consulting Group Kft. ügyvezetője szerint a szektor munkaadói hajlandók magasabb bért fizetni a speciális pénzügyi ismeretekért. Ezt erősítette meg Csákvári Róbert is. A Worke-Force Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint az uniós adójogban jártas pénzügyi szakemberek, a kontrollerek, a könyvelők igen kapósak, s a piac hajlandó is fizetni értük. Az ügyintézőkre a szolgáltató központok is vadásznak; kiemelt javadalmazásra számíthatnak, akik az angol vagy a német mellett egy másik európai nyelvet is beszélnek.

A mérnököket toborzó cégeknek a vegyészek érnek a legtöbbet, majd félmilliós bruttó fizetést ajánlanak nekik. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a gépészeknek havi bruttó 287, az erősáramú villamosmérnököknek 249 ezer forintot ígérnek.

A munkaügyi központoknál megjelenő üres álláshelyek átlagbérezését piaci alapúnak ítélte mindkét szakember, megjegyezve: a mérnöki keresetek 20-30 százalékkal magasabbak lehetnek, ha a szakember speciális képzettségű vagy folyékonyan beszél nyelvet, s régiófüggőek is a fizetések. A mérnök pályakezdők viszont 30-40 százalékkal alacsonyabb jövedelemre számíthatnak.

Egymástól lopják el az informatikusokat

Az álláspiacon folyamatosan "népszerű" IT-szakemberek iránti érdeklődés nem jelenik meg a munkaügyi központoknál. A legtöbb vállalkozás egymástól csábítja el az informatikusokat, a szoftverfejlesztőket, sok vállalat pedig már a felsőoktatási intézményben vadászik. Az informatikusokat egyébként is nehéz állásinterjúra invitálni, legtöbbjük az online állásbörzékre jelentkezik - fogalmazott Fröhlich.

A cégek munkaerőhiánya a következő hetekben folyamatosan tovább emelkedik. Az év utolsó hónapjaiban a gyártó cégeknél felfut a termelés, a kereskedelemben nő a forgalom, a call centerek is több munkaerőt keresnek. Csákvári szerint főleg az operátorok, a javító műszerészek, az eladók, a pékek, a cukrászok, a hentesek iránt élénkül a kereslet.