Szilvia
5 °C
16 °C

Havi félmilliót keresnek a pénzügyesek és a vegyészek

2007.10.02. 07:07
A pénzügyi szektor igyekszik a legmagasabb bérekkel vonzani a munkavállalókat, a cégek a legtöbb dolgozót mégis műszaki végzettséggel keresik. Vagyis nem feltétlenül azok a legdrágábbak a munkaerőpiacon, akik a legkeresettebbek.

A diplomások közül főleg a magasan képzett ügyintézőket, a gépész- és erősáramú villamosmérnököket keresik. A munkaügyi központokhoz a cégek által bejelentett több mint 29 ezer üres álláshelyre nagy számban toboroznak segédmunkásokat, míg a szakmunkások közül a gyártósori összeszerelők, a varrónők, a tehergépkocsi-vezetők, a lakatosok és az eladók kelendőek.

Két gépésztechnikus ér egy jól képzett pénzügyest

A szakképzettek közül a gépésztechnikusok fizetése a legmagasabb, míg a felsőfokú végzettségűek közül a számviteli, pénzügyi részlegek vezetői vihetik haza a legtöbbet. Az előbbiek átlagosan bruttó 270 ezret keresnek, míg az utóbbiak 494 ezret. A magasan képzett ügyintézők havonta átlagosan 433 ezernél is többet kapnak.

Főleg a nyelvtudást, a pénzügyi szektorban pedig a bizalmi posztot, a felelősséget díjazzák magasabb összeggel - mondta Fröhlich Péter. A P&Bert Management Consulting Group Kft. ügyvezetője szerint a szektor munkaadói hajlandók magasabb bért fizetni a speciális pénzügyi ismeretekért. Ezt erősítette meg Csákvári Róbert is. A Worke-Force Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint az uniós adójogban jártas pénzügyi szakemberek, a kontrollerek, a könyvelők igen kapósak, s a piac hajlandó is fizetni értük. Az ügyintézőkre a szolgáltató központok is vadásznak; kiemelt javadalmazásra számíthatnak, akik az angol vagy a német mellett egy másik európai nyelvet is beszélnek.

A mérnököket toborzó cégeknek a vegyészek érnek a legtöbbet, majd félmilliós bruttó fizetést ajánlanak nekik. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a gépészeknek havi bruttó 287, az erősáramú villamosmérnököknek 249 ezer forintot ígérnek.

A munkaügyi központoknál megjelenő üres álláshelyek átlagbérezését piaci alapúnak ítélte mindkét szakember, megjegyezve: a mérnöki keresetek 20-30 százalékkal magasabbak lehetnek, ha a szakember speciális képzettségű vagy folyékonyan beszél nyelvet, s régiófüggőek is a fizetések. A mérnök pályakezdők viszont 30-40 százalékkal alacsonyabb jövedelemre számíthatnak.

Egymástól lopják el az informatikusokat

Az álláspiacon folyamatosan "népszerű" IT-szakemberek iránti érdeklődés nem jelenik meg a munkaügyi központoknál. A legtöbb vállalkozás egymástól csábítja el az informatikusokat, a szoftverfejlesztőket, sok vállalat pedig már a felsőoktatási intézményben vadászik. Az informatikusokat egyébként is nehéz állásinterjúra invitálni, legtöbbjük az online állásbörzékre jelentkezik - fogalmazott Fröhlich.

A cégek munkaerőhiánya a következő hetekben folyamatosan tovább emelkedik. Az év utolsó hónapjaiban a gyártó cégeknél felfut a termelés, a kereskedelemben nő a forgalom, a call centerek is több munkaerőt keresnek. Csákvári szerint főleg az operátorok, a javító műszerészek, az eladók, a pékek, a cukrászok, a hentesek iránt élénkül a kereslet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?