Krisztina
19 °C
25 °C

Drágább lesz céget alapítani

2003.10.21. 09:06
Ügydömpingre számítanak a cégbíróságok az év utolsó heteiben. A jövő évi adótörvény-javaslat szerint ugyanis változnak a cégeljárási illetékek. Mivel elsősorban a kis tőkéjű cégek alapítása kerül majd többe, a bt.- és kft.-alapítók igyekeznek a módosulás előtt tető alá hozni vállalkozásukat.
Az év utolsó heteiben ügydömpingre számítanak a cégbírósá-gok, mégpedig az eljárási illetékek várható változása miatt. Feltételezhetően megugrik majd az alacsonyabb tőkéjű kft. és a bt. alapításainak száma. A parlament előtt lévő adótörvénycsomag ugyanis - mint arról már beszámoltunk - a kft. jelenlegi cégbejegyzési alapilletékét húszezer, a bt.-ét harmincezer forinttal növeli.

Sietnek az alapítással

Ez a két legkedveltebb gazdasági társasági forma. A Fővárosi Cégbíróságra havonta mintegy másfél ezer új vállalkozásbejegyzési kérelem érkezik, és több mint 90 százalékuk bt.-re, illetve kft.-re vonatkozik - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Könnyűné Mondok Edit, a bíróság vezetője.

Azok tehát, akik egy kis törzstőkéjű cég alapítását tervezik, nyilván igyekeznek az illetékemelés előtt tető alá hozni vállalkozásukat. Kedvező lehet viszont a módosulás a nagyobb vállalkozások esetén, amelyek nem fognak sietni bejegyzési kérelmükkel.

A leendő törvény megszünteti a cégbírósági eljárási illetékek megállapításakor alkalmazott százalékos kulcsokat, és a fizetési kötelezettséget minden esetben, immáron nevesített cégformákhoz rendelve, tételesen határozza meg. A gazdasági társaságok bejegyzési illetéke ma a jegyzett tőke értékének két százaléka, de jogi személyiségű cégnél legalább 60 ezer, illetve legfeljebb 600 ezer, jogi személyiség nélküli vállalkozásnál 20 ezer, maximum 200 ezer forint.

Sok a felesleges cég

A jövőben egy nyilvánosan működő rt.-nek - amiből igen kevés van - törzstőkéjétől függetlenül 600 ezer forintot kell fizetnie. A tapasztalatok szerint a gazdasági társaságoknak - elsősorban a kisebbeknek - még egy-kétezer forint is sokat számít. A cégbírák nem kis hányada úgy véli: nem baj, ha a törvény megnehezíti az alapítást, mert igen sok az úgymond fölösleges, létrehozása után gyakorlatilag nem működő cég.

Változik a tőkeemelés bejelentése iránti eljárás illetéke is. A tervezet szerint a törvényben megszabott bejegyzési illeték negyven százalékát kell egyöntetűen kifizetni. Ez - figyelemmel a jelenlegi szabályokra, illetve a tőkeemelés összegére - kedvező és hátrányos is lehet a cégekre nézve. Így bizonyára sokan kivárják, mások viszont megpróbálják "megelőzni" az új szabályt.