Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új adók, szja-csökkentés, áfaemelés

2003.09.17. 19:13
Adócsökkentésről és adóemelésekről döntött a kormány hosszú heteken át húzódó vitát követően. Csökkennek a személyijövedelemadó-kulcsok, új elemként pedig a társasági adó mértékét csökkentik 18-ról 16 százalékra. Emellett nőni fognak az áfakulcsok, a jövedéki adó, az egészségügyi hozzájárulás, és egyes adókedvezményeket is megkurtítanak. Emellett 10 százalékos létszámleépítést is elrendelt a miniszterelnök a kormányzati szerveknél takarékosság címén.
Hosszas egyeztetés, számolás és koalíciós vitát követően véglegessé vált: a már tavaly elfogadott jogszabályoknak megfelelően csökkennek a személyijövedelemadó-kulcsok. A legmagasabb és legalacsonyabb kulcsok két-két százalékkal (40-ről 38-ra, illetve 20-ról 18 százalékra) csökkennek, a középső 30 százalékos kulcs pedig négy százalékkal, 26 százalékra csökken. A kormány hétórás, maratoni ülésen döntött a jövő évi adó- és költségvetési politika legfontosabb sarokszámairól.

Takarékos költségvetés

Az adócsökkentés miatt kieső bevételeket azonban valahogy kompenzálni kell a költségvetésben. "Takarékos költségvetés lesz a 2004-es, a takarékosságot pedig magán kezdi a kormány" - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter a kormányülést követően.

A takarékosság jegyében a miniszterelnök tíz százalékos létszámleépítést rendelt a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben. Ezzel mintegy húszmilliárd forinttal kevesebb bért fizet ki jövőre, mint az idén. A leépítés a nyolcvanezres gárda minden tizedik tagját érinti, pontos számok azonban csak a következő hetekben lesznek. Ezen kívül a költségvetéshez kapcsolódó egyéb intézményekben hat százalékos létszámcsökkentéssel számol a Pénzügyminisztérium.

A takarékosság jegyében a kormányzat jelentős számú gépkocsitól válik meg, csökken a vezetői szintek száma. Szigorodik és egységessé válik a mobiltelefonok használata is.

Csökken az adójóváírás

Fidesz: padlón a családokat
Eljött az igazság pillanata, a kormány a jövő évi adókról vonatkozó döntésével padlóra küldte a családokat, a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozásokat, illetve az önkormányzatokat - reagált a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra a fideszes Tállai András. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a családoknak jövőre nem nő a reáljövedelmük, ugyanakkor adóterhelésük növekszik. Mint mondta, ugyan csökkennek a személyi jövedelemadó-kulcsok, de mivel számos adókedvezmény megszűnik, a reáljövedelmek nem emelkednek. Tállai András szerint a kormány döntésének vesztesei a nyugdíjasok, akiket, mivel nem fizetnek adót, nem érint a személyi jövedelemadó-kulcsok csökkenése, ugyanakkor érinti őket az áfa emelkedése. A fideszes politikus ugyancsak a vesztesek közé sorolta a kis- és középvállalkozásokat, hiszen mint mondta, nem tudnak majd élni azokkal a lehetőségekkel, amely versenyképességüket javítaná.

Az ülésen döntés született, hogy csökken a lakáshiteleknél az adókedvezményeket igénybe vevők köre. Új lakásnál 40 százalék, maximum évi 120 ezer forintot lehet visszaigényelni, tízmilliós hitelig. Használt lakásnál a hitelhatár nyolcmillióra csökken.

A kedvezményt csak évi 3,4 millió forint jövedelemig (ami havi 283 ezer forintos jövedelmet jelent) teljes összegben lehet igénybe venni, négymillió forintig csökkenő mértékben jár. E felett nem jár kedvezmény.

Áfa-kulcsok is emelkednek

Mint az Index már korábban megírta az áfakulcsokat is emelik. Megszűnik a nulla százalékos kulcs, helyette új, ötszázalékos lép be. Ebbe a körbe tartoznak majd a gyógyszerek, a tankönyvek és új elemként a könyvek is. Ezzel a könyvek eddigi 12 százalékos áfája 5 százalékra csökken.

A 12 százalékos kulcs 15 százalékra emelkedik. A korábbi elképzelésektől eltérően a gáz és a távhő szolgáltatása marad a középső kulcsban, nem kerül át a legmagasabb 25 százalékos kulcsba. A villamosenergia a 25 százalékos kulcsban lesz. A legmagasabb adókulcs azonban nem csökken, bár korábban voltak ilyen tervei a kormánynak.

Új adókat is bevezetnek

A jövedéki adót is emelik néhány terméknél. Az alkohol adója 15 százalékkal, a cigaretta 35 százalékkal. A vágott dohány adója 121 százalékkal nő. A forrásadó mértéke 20-ról 25 százalékra nő, és új adóként bevezetik az energiaadót és a környezetterhelési díj változását.

h i r d e t é s
A versenyképesség növelése érdekében a kormány 18-ról 16 százalékra csökkentené a társasági adó mértékét. Ezen kívül új kedvezményeket léptetne életbe a beruházások, fejlesztések ösztönzésére. Például a fejlesztési adókedvezményeknél vezetnek be kedvezőbb feltételeket, hogy könnyebbé váljon ezek igénybevétele.

Jövőre már a középvállalkozók is igénybe vehetik az új beruházásokhoz korábban csak mikro- és kisvállakozásoknak biztosított adóalap kedvezményt. A veszteség ezetntúl korlátlan ideig leírható. A helyi iparűzési adónál a befektetett pénzügyi eszközök és kamatbevételek 50 százaléka lesz levonható az adóalapból.

53 ezer lesz a minimábér?

A minimálbér emeléséről még nem született döntés. A Pénzügyminisztérium 53 ezer forintos ajánlatot fog tenni a szociális partnerek felé. A végleges szám csak az egyeztetések után alakul ki.

Szélesítik az evát igénybe vevők körét: A 15 milliós árbevételi határ 25 millióra emelkedik. Ezentúl pénzügyi vállalkozások is választhatják az evát. Nem lesz kizáró tényező, ha már van tíz százalékot meghaladó részesedése más evás vállalkozásban, és nem kell minden évben megismételni a jelentkezést.