Gusztáv
-4 °C
1 °C

Itt a 275 forintos benzin

2005.07.13. 14:53
Nyolc forinttal emelte a Mol a nagykereskedelmi árait. Ha a benzinkutak ezt az emelést beleépítik áraikban, akkor 270-275 forint körül lesz egy liter 95-ös benzin. Év eleje óta ez 40 forintos drágulást jelent.
Nyolc forinttal emelte a Mol Rt. a beszerzői árat - erősítette meg az Indexnek a Népszabadság információit a Shell Hungary vezérigazgatója. Varga István elmondta, a Shell kútjainál szerdán döntik el, hogyan építik bele az árakba az emelést.

A Népszabadság több forrásból megerősített információi szerint a Mol nyolc forinttal emelte a benzin és hat forinttal a dízel nagykereskedelmi árát. A Mol saját benzinkútjainak többsége ugyanakkor csak négy forinttal emelte a benzin, és három forinttal a dízel árát.

Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin már több helyen átlépte a 270 forintot. Az ár már most elérte a Mol által nyár végére jósolt mértéket.

Emelésről nem nyilatkoznak

A Mol kommunikációs igazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Népszabadság információit a nagykereskedelmi árakról. Ferenc Szabolcs annyit elmondott, hogy hétfőn éjfélkor a különböző Mol kutaknál 0 és 4 forint közötti áremelés volt.

A Mol két hete jelentette be, hogy az uniós versenyjog miatt a jövőben nem jelenti be az áremelést. Ugyanekkor jósolt is a társasága jövő árairól, szerintük júliusban és augusztusban akár 15 forinttal is nőhet az üzemanyag ára, és akár 275 forintot is kérhetnek egy liter 95-ös benzinért. Ennél nagyobb drágulás azonban nem várható.

A bejelentést követő héten már meg is történt az első "titkos áremelés". Egy hete több benzinkútnál négy forinttal adták drágábban az üzemanyagot, így 266 forint körül lehetett egy liter benzint kapni. A mostani nyolc forintos emelés nem jelenik meg minden kút árainál, az emelés mértékét döntően a helyi viszonyok határozzák meg.

Január első napjaiban a benzinért 231,50-et, a dízelért előbb 235, majd január 5-től 229 forintot kellett literenként fizetni. A legutolsó Mol által kiadott listaár a 95-ös benzinre 262,5, a dízelre 254 forint volt.