Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Áfa, telekáfa, új adók - mi nem drágul jövőre?

2003.10.28. 12:27
Jövőre 7-8 százalékos bruttó keresetemelésről egyezett meg az Országos Érdekegyeztető Tanács kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldala. A tervezett 5-6 százalékos infláció mellett ez 1-2 százalékos reálbérnövekedést jelent. Az adók, járulékok növekedése azonban úgy tűnik, többet vesznek ki a zsebünkből. Bár az adótörvényeket és a költésgvetést még nem fogadták el, az Index utánajárt annak, a jelenlegi tervek szerint mi drágulhat jövőre.
A legnagyobb hatással az általános forgalmi adó kulcsainak emelése lesz, illetve egyes termékek átemelése a magasabb kulcsokba. A jelenlegi 0, 12, 25 százalékos kulcsok helyett 5, 15, 25 százalékos lenne az áfa. Az intézkedés nyomán drágulnának például az eddig adómentes tankönyvek, a nem támogatott gyógyszerek, a személyszállítás.

Drágább energia

A napilapok ára is emelkedni fog a középső kulcs három százalékos emelése miatt. A lapkiadók egyébként a tervek nyilvánosságra hozatala óta tiltakoznak ez ellen, szerintük kevesebben engedhetik majd meg maguknak, hogy újságot vegyenek. A legutóbbi parlamenti vitában a pártok nem zárkóztak el a napilapok legkedvezőbb, öt százalékos körbe sorolásától sem.

Az áram adókulcsa 12-ről 25 százalékosra emelkedik január elsejétől. Ez - az áramszolgáltatók emelésén kívül - jócskán emelné a villamos energia árát. A szilárd tüzelőanyag áfája is a legmagasabb áfakulcsba kerülne a kormány javaslata szerint. A parlamenti vitában megoldásként hangzott el, hogy az áram árának emeléséhez egy kompenzációs rendszer kapcsolódna.

Telekáfa...

Szintén az áfaemelésekhez tartozik, hogy 25 százalékos telekáfát készül bevezetni a kormányzat. Ez azonban 8-10 százalékkal növelné a lakásárakat. Egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás esetében például a jelenlegi árhoz képest 1,5 millió forintos lenne az emelkedés. Ehhez jönne még az építőanyagok árnövekedésének hatása, ami összességében 16-18 százalékos árnövekedést hozna a piacon.

... és új adók

Számítások szerint átlagosan 30 százalékkal emelkedhetnek a csatornadíjak a környezetterhelési díj bevezetése miatt. A jelenlegi 137,2 forintos köbméterenkénti csatornadíj 50-52 forinttal is emelkedhet.

Az uniós csatlakozástól, 2004. május elsejétől várhatóan többe kerülnek a környezetszennyező termékek. A fokozottan veszélyes anyagokra kivetett termékdíjjal a kevésbé környezetszennyező termékek vásárlására ösztönöznek. Jelenleg termékdíjat kell fizetni a gumiabroncs, hűtőberendezés, csomagolás, akkumulátor, hígító, oldószer, üzemanyag és egyéb kőolajtermékek után.

Rosszul járnak az autósok

A termékadó emelésén kívül a benzint terhelő járulékok is változhatnak, a tervek szerint három százalékkal. Az autósokat ezen kívül több adó is sújtja. Jövő májustól bevezetik a regisztrációs díjat, melynek nagysága függ a személygépkocsi műszaki tulajdonságaitól, és hogy mennyire felel meg a környezetvédelmi előírásoknak. A díj 90 ezer és 1,5 millió forint között mozoghat.

Január elsejétől egységesítik a súlyadó mértékét is, azonban az eredeti tervekkel ellentétben nem 1000 forint lesz az önkormányzatoknak fizetendő díj száz kilogrammonként, hanem 1200.

Ezen kívül a tervek szerint duplájára emelkedik az évek óta változatlan cégautóadó is. Ez érzékenyen érintheti a vállalkozások gazdálkodását, hiszen egy ötmillió forintnál drágább autó után fizetendő díj az eddigi 250 ezer helyett 500 ezer forintra emelkedik.

Veszélyben a versenyképesség?

A vállalkozásokat az osztalékadó 20-ról 25 százalékosra emelése is sújtja. Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint ez 1,5-2 százalékos adóteher-növekedést jelent.

A parlament előtt lévő adókról szóló törvénycsomag a gazdasági társaságok bejegyzésének illetékét is növeli. Januártól a kft. cégbejegyzési alapilletékét húszezer, a bt.-ét harmincezer forinttal növelik. Ezen kívül más cégeljárási illetékek is változnak.

Drágább lesz a bor és a cigi

Még nem dőlt el, mennyivel emelik a bor literenkénti jövedéki adóját. Az eredeti tervek szerint a jelenlegi 5 forintról 12 forintra nőtt volna az illeték, a legutóbbi sajtóhírek azonban már 8 forintról szólnak.

A szakmai szervezetek szerint az emelés főleg az olcsó borokat sújtaná, azoknak mindenképpen nőne az ára. Az adóemelést nem tartják elfogadhatónak, mert az adó az átlagos nyereség fölé emelkedne, és a cégek versenyképességét is csökkentené az uniós csatlakozás előtt.

A cigaretta jövedéki adója 35 százalékkal nő, a vágott dohányé 121 százalékkal. A Magyar Dohányipari Szövetség szerint a legkeresettebb termékek esetében 23 százalékos áremelkedés várható. A mostani terveket is figyelembe véve 2004. január 1-ig kevesebb mint másfél év alatt 94,5 százalékos volt az adóemelés a cigarettánál.