Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Drágább élelmiszereket hoz a ősz

2003.08.11. 08:25
Az energiaárak emelkedése és az aszály is hozzájárul ahhoz, hogy ősszel emelkednek az élelmiszerárak. A húsért tíz, a pékárukért átlagosan 18-22 százalékkal kell majd többet fizetni.
Az élelmiszerpiaci szereplők eddig nem tudták érvényesíteni áraikban az energiaárak emelkedése miatti többletköltségeiket, ám ősszel megpróbálkoznak vele. Most már indokolt a húsárak több mint tíz százalékos emelése - mondja Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetsége titkára, hangsúlyozva: a cégek maguk döntenek árpolitikájukról.

Hiába a minisztériumi ajánlás

A titkár szerint a húsárnövelést indokolja, hogy a lehúzott félsertésre alkalmazott, kilogrammonként 520 forintos ajánlott átadási ártól - amelyet az agrártárca által létrehozott bizottság határoz meg - jelentősen elmaradnak. A kereskedők által a feldolgozóknak megfizetett ár kilogrammonként mindössze 450-460 forint.

Az árbiztonság két hétre érvényes szintet határoz meg az átadási és felvásárlási árra, az utóbbi jelenleg kilogrammonként 240 forint. Az augusztus 18-ig érvényben lévő árak után a bizottság újabb két hétre az élő sertés felvásárlási árát 245 forintra növeli kilogrammonként, az átadási árat azonban változatlanul hagyja - mondta Menczel Lászlóné, aki maga is a bizottság tagja.

Fél százalékkal nőhet az infláció
Az élelmiszerek árufőcsoport az infláció számításánál számításakor használt fogyasztói kosár csaknem 25 százalékát képviseli. A sertéshús 1,3 százalék, így a tervezett 10 százalékos drágulás önmagában az inflációs ráta 13 bázispontos emelkedését idézi elő. A kenyér 18-22 százalékra tehető áremelése 0,3 százalékponttal dobja meg az inflációt, a tej drágulása pedig plusz 10-20 bázispontot jelent. Így az őszre tervezett élelmiszer-áremelések együttesen 53-63 bázisponttal növelheti a fogyasztói indexet.

Indokoltnak tartják a drágítást a pékek is, akik már bejelentették, hogy szeptember 1-től átlagosan 18-22 százalékos kenyéráremelést tartanak szükségesnek. A sütőipari vállalkozások most duplán megérzik a nagy meleget: az árnövekedési szándék fő oka, hogy a búza 40 százalékkal drágult, miután az aszály miatt rossz lett a termés.

Jelenleg kevés búza forog a piacon; amelyik malom eddig nem vásárolt be, az a tartalékoló gazdálkodók és felvásárlók miatt most nehezen jut kenyérnek valóhoz, közölte az egyik Pest megyei, saját malommal is rendelkező sütőipari cég vezetője.

A drága gáz miatt is emelnek

Az áremelési szándék másik oka a gáz drágulása. A tejágazatban nem árnövekedés lesz, az árak csupán visszarendeződhetnek az idén februári szintre - mondta Kiss Pál István, a Friesland Tejtermék Csoport vezetője, a Tej Terméktanács elnöke. Jelenleg az év elejéhez képest tíz százalékkal alacsonyabb az árszint, ami a többlettermelés miatt fokozatosan alakult ki.

Ha viszont a tejtermelők komolyan veszik a vállalt önkorlátozást, akár relatív hiány is kialakulhat a tejpiacon, ami hozzájárul az árak emelkedéséhez - véli a szakember. A drágítást ebben az ágazatban is indokolja az energiaárak emelkedése.