Auguszta
-3 °C
2 °C

Napokon belül drágul a sertéshús

2008.05.19. 07:00
Már a napokban megkezdődik a sertéshús drágulása a hazai boltokban. Kovács László, a piacvezető Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az áremelés létkérdéssé vált az iparágban, mivel az alapanyagárak az utóbbi időszakban 20 százalékkal nőttek, miközben a cégek tavaly óta lényegében nem tudták drágábbá tenni a termékeiket.

Az alapanyagárak a friss húsoknál 90, a készítményeknél 70 százalékban határozzák meg az önköltséget. Ezért - figyelembe véve az egyéb költségtényezők árváltozását is - a társaságok a friss húsoknál legalább 20 százalékos azonnali, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos drágítást tartanak indokoltnak. Kovács László szerint ez utóbbi (tovább feldolgozott) termékeknél az áremelés a nyári hónapoktól indulhat meg.

Már megkezdtük a kereskedelmi tárgyalásokat az árnövelés érdekében - közölte Román Gyula, a hazai piac második legnagyobb szereplőjének számító Debrecen-Hús (DH) csoport elnök-tulajdonosa. Hozzátette: a 320 forintra nőtt kilogrammonkénti sertéshúsárakat nem bírják el a mai ipari átadási árak, mert a cégek jóval kisebb sertésárakhoz igazodnak. A cégcsoportnak az utóbbi időszakban jelentős veszteséget kellett elkönyvelnie. Nem tartható tovább, hogy a kereskedelmi láncok indokolatlanul olcsó húsokkal csalogassák be a vásárlókat az üzleteikbe - szögezte le Román Gyula.

Ágazati szakértők egyöntetűen hazai húshiányt prognosztizálnak a következő időszakban, mivel a sertésállomány drasztikusan csökken. A KSH áprilisi adatai szerint az állatlétszám egy év alatt 410 ezerrel, 3,7 millióra szűkült. A visszaesést az 50-100 százalékkal dráguló takarmányok okozzák, mivel e tendenciával a sertésfelvásárlási árak - amelyek egy év alatt csak 13,7 százalékkal emelkedtek - nem tartanak lépést. A most várható hiány még nem veszélyezteti a biztonságos hazai ellátást, de fokozhatja a feldolgozóipar importigényét, ha a cégek az exportüzleteiknek is eleget akarnak tenni.

Van, ahol a hét végén, s van, ahol csak júniustól jön a drágulás

Legkorábban a hét végén drágulhat a tőkehús a boltokban, a készítmények ára csak három-négy hét múlva emelkedhet - mondta Neubauer Katalin, a CBA-lánc kereskedelmi vezérigazgatója. Egyelőre ugyanis nem érkezett be a cég összes szállítójának áremelési szándéka. A bolthálózat nem tervezi a sertéshús importját.

Hasonlóan nyilatkozott Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója, hozzáfűzve, hogy húskészítmények behozatalát sem tervezi a cég, miután nehéz a nemzetközi piacon a magyar ízlésnek megfelelően fűszerezett termékeket találni. Nem vitatom, hogy a piaci helyzet indokolja az áremelést, de arról korai még nyilatkozni, hogy az pontosan mikortól és milyen mértékben érvényesül. Hiszen a húsipar sem tömörülhet árkartellbe - foglalta össze Murányi László.

Az Auchan megérti a húsipar indokait, de azt is látja, csökken a fogyasztók vásárlóereje. Megfigyelhető például, hogy egyre kisebb adagokat vásárolnak az emberek. Így a hipermarketlánc arra törekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt a beszállítói és a vásárlói érdekek között - tájékoztatott Jean Paul Filliat, a cég vezetője. A vállalat felelősséggel tartozik a beszállítóknak, hogy a piacuk biztos legyen, ugyanakkor segítenie kell a fogyasztókat is a vásárlóerejük megőrzésében: a jelenlegi helyzetben egy erős áremelés komolyan visszavetheti a fogyasztást, s ez senkinek nem érdeke.

A Spar hálózat várhatóan a jövő hónaptól emeli az árait, mivel az alapanyag drágulásával szükségessé válik a húskészítmények drágítása is. A cég sem készül importra, mondván, külföldön is a magyarhoz hasonló az árszint. Ameddig itthon is be tudják szerezni a saját húsüzem számára az alapanyagot, addig csak magyar félsertést vásárolnak.