Konrád
8 °C
26 °C

Draskovics: nincs feszültség Gyurcsánnyal

2005.02.07. 08:05
Egyes értesülések szerint a Gyurcsány Ferenc és Draskovics Tibor közötti feszültség oka, hogy a pénzügyminiszter puhán tárgyalt a bankokkal a banki többletadóról. A miniszter állítása szerint kitűnő a kapcsolata a miniszterelnökkel.
A miniszterelnökkel kitűnő munkakapcsolatban dolgozunk együtt, és a személyes viszonyunk is jó. Nincsen semmilyen feszültség, hozzáteszem, nem is volt - jelentette ki Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter a kormányfővel való állítólag feszült kapcsolatára vonatkozó kérdésre válaszolt így a Magyar Rádió Háttér című műsorában, ahol az is szóba került a feszültség okaként, hogy Draskovics - egy napilap szerint - puhán tárgyalt volna a bankokkal a banki többletadó bevezetésekor. A miniszter úgy vélte, erről a bankokat kéne megkérdezni, neki az ellenkezőjét szokták mondani.

Az adóreformot illetően Draskovics elmondta, 2005-re jó néhány olyan változás van az adórendszerben, melyek a távlati célkitűzésekkel teljesen egybeesnek. Ilyen a személyi jövedelemadóban az eddigi középső kulcs, a 26 százalékos kulcs megszüntetése, vagyis hogy másfélmillió forintig 18 százalék adót kell fizetni. A januári fizetésből az adóelőleget már úgy kellett levonni, hogy 26 százalékos kulcs helyett csak 18-at vegyenek figyelembe, ez azt jelenti, hogy 2 millió 600 ezer adózó, az adózók túlnyomó többsége havi több ezer forinttal több nettó jövedelmet élvez - hangsúlyozta a miniszter. A kulcscsökkentés hatására 100 milliárd forinttal több marad az adózók zsebében, ez átlagos kereset mellett fejenként évi 56 ezer forintot jelent.

A másik változás a kedvezmények átalakítása - vagyis hogy 6 millió forint éves jövedelem felett csak lényegesen szűkebb körben lehet kedvezményeket igénybe venni, az alatt pedig a kedvezmények jó részére belépett a 100 ezer forintos felső plafon - , annak érdekében, hogy a magasabb jövedelműek körében már ne lehessen élvezni azokat az adókedvezményeket, amiket tulajdonképpen a közösség bizonyos célok érdekében ad az adózóknak. Az adórendszet további átalakítását illetően Draskovics úgy fogalmazott: én is egyszerűbb adórendszert szeretnék úgy, hogy kevesebb adót fizessünk, de többen.

Azokat, akik ma sokféle okból, kényszerből vagy saját döntésük alapján elkerülik az adórendszert, ösztönzéssel, kényszerrel, ellenőrzéssel és szabályokkal minél nagyobb arányban be kell vonni az adózás körébe. Azt még nem tudni, hogy még az idei évben lesz-e adóváltozás - válaszolta a radio.hu szerint a miniszter az erre vonatkozó kérdésre - , a jövő héten megalakuló nagybizottságban és sok albizottságban mindenesetre megkezdődik a munka, két hónap múlva várhatóan erre a kérdésre precíz választ lehet adni.