Valér
4 °C
8 °C

Hatszázan szeretnének államreformot csinálni

2006.08.09. 07:27
A leépítésektől való félelem is motíválhatta, hogy 30-szoros a túljelentkezés az államreform-bizottsághoz. A testület még foghíjasan működik: nem csak munkatársai hiányoznak, de egyelőre csak a politikai tagjai ismertek, a miniszterelnök nem nevezte még meg külsős delegáltjait.

Közel hatszázan jelentkeztek az államreform-bizottság titkárságán meghirdetett 20-21 álláshelyre - mondta a Világgazdaságnak Draskovics Tibor. Az államreform-bizottság alelnöke és egyben a titkárság vezetője hozzátette: nem töltötték fel még a posztokat, szigorúan válogatnak a jelentkezők között. A Világgazdaság úgy tudja, egyelőre 13 fős a bizottság működését segíteni hivatott titkárság.

Az új szervezetbe jelentkező több száz ember eddig is a közigazgatásban tevékenykedett, többségük minisztériumokban dolgozott. Négy volt főosztályvezetőt foglalkoztat most már a titkárság, ők reformterületenként szakosodtak. Alattuk dolgoznak a szakmai főmunkatársak, bár a posztok elnevezése még nem végleges. A tömeges jelentkezés egyik oka valószínűleg a közigazgatásban éppen zajló leépítés s az emiatti bizonytalanság lehetett. Elképzelhető, hogy a jelentkezők egy része elbocsátás előtt állt, de ezt nem vizsgáltuk, a legjobbakat szerettük volna felvenni - reagált a VG felvetésére Draskovics Tibor.

Az államreformért felelős kormánybiztost egyébként két évre nevezte ki a miniszterelnök. A Világgazdaságnak júliusban adott interjújában Draskovics Tibor azt mondta, hogy a "két év elegendő, hogy a kiválasztott területeken (oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, önkormányzat, közigazgatás, szociális és munkanélküli-ellátások és dereguláció), a kulcspontokon megváltoztassuk az érdekeltségi viszonyokat és így a működés módját. Lesz olyan, ami sokkal hamarabb meglesz, lesz olyan, ami csak két év múlva". Eddig egyébként egy írásos előterjesztés látott napvilágot a kormánybiztos anyagai közül, ez a "közigazgatási reform víziójáról és feladatainak ütemezéséről" szólt, amely többek között a közigazgatásban tervezett teljesítménybér bevezetésének ütemezését is tartalmazta. Az államreform-bizottság ma még foghíjasan működik (ügyrendjét, munkamódszerét már tárgyalta, elfogadta a kormány), csak a politikai tagjai ismertek, a miniszterelnök nem nevezte még meg külsős delegáltjait.