Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Draskovics szerint jobban élünk

2004.05.27. 14:17
Jobban élünk mint két éve - állítja a pénzügyminiszter, Draskovics Tibor szerint az elmúlt két évben jóléti fordulat történt. A kormány jövőre csökkenti az adókat.
Magyarország napjainkban jobban él, jobban teljesít mint két évvel ezelőtt - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten. Hozzátette: az elmúlt két évben a Medgyessy-kormány történelmi adósságot törlesztve jóléti fordulatot hajtott végre, és az elmúlt év közepén gazdaságpolitikai fordulatot is megvalósítva exportvezérelt pályára állította a gazdaságot, amelynek első eredményei már az idén látszanak.

A pénzügyminiszter elmondta: a központi költségvetés bevételei 10 milliárdos nagyságrenddel meghaladják a várakozásokat, így az államháztartás májusi hiánya jelentősen alacsonyabb lesz a prognosztizáltnál.

Jövőre adócsökkentés

A 2005-ös költségvetés összeállítása kapcsán a kormány szándéka szerint elindítja adócsökkentési elképzeléseit, amelyek célja a bérekre rakódó terhek mérséklése. Tájékoztatása szerint a terv az, hogy csökkentsék a személyi jövedelemadó terheket, amit esetleg a sávok széthúzásával, illetve a kulcsok mérséklésével lehet elérni, és része az elgondolásnak az is, hogy "az egész szja-rendszer igazságosabb legyen". Továbbra is áll a kormány azon szándéka, hogy a helyi iparűzési adót valamilyen formában le lehessen vonni a társasági adó alapjából - közölte.

Nem leszünk nettó befizetők

"Nekem az a célom, hogy 2005-ben új államháztartási törvényt, illetve új kincstári vagyonnal kapcsolatos törvényt fogadjunk el" - mondta a pénzügyminiszter. Az ország uniós csatlakozásával kapcsolatban hangsúlyozta: "minden ellenkező sajtóhírrel szemben nem leszünk nettó befizetők az EU kasszájába", és a költségvetésben rendelkezésre állnak azok az adóforintok, amelyek az uniós támogatásokhoz biztosítják a saját erőt.