József, Bánk
-6 °C
0 °C

Aki nem enged Draskovicsnak, lemondhat

2004.02.09. 09:19
Kemény tárgyalások folynak a minisztériumok és a kijelölt pénzügyminiszter között a takarékossági csomagról. A tárcák vezetői szerint "az összeg összejön, mert össze kell jönnie". Draskovics Tibort ma hallgatja meg a költségvetési bizottság.
A miniszterek egymás között sem beszélgetnek a saját tárcájukat érintő tervezett megszorításokról - mondták az érintettek a Világgazdaságnak. Így nem tudni még a "belső közvéleményben" sem, hogy akad-e köztük olyan, aki nem tudja vállalni a lefaragásokat, és inkább távozik. Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanis "bárkit elenged", aki nem tud megállapodni Draskovics Tiborral. Akadt olyan miniszter, akinek a kormányfő ezt már jelezte, bár valószínű, hogy egyik esetben sem jelent ez valódi "fenyegetettséget". Mindenki tudomásul veszi ugyanis, hogy meg kell lépni a megszorítást.

Nincs miről vitatkozni

A "nettó" 120 milliárd forintosra meghirdetett Draskovics-csomag ügyében kemény tárgyalások folynak. Noha akadt olyan tárca, amelynek első embere úgy nyilatkozott, nála nem lehet lefaragni, ennek ellenére mindenkinél lesz csökkentés. Nincs miről vitatkozni, aki nem áll be a sorba, lemondhat - mondták lapunknak kormányzati politikusok. Egyes tárcák vezetői annyit tettek hozzá: a tárgyalások "kvázi költségvetési előkészítési megbeszélésekhez hasonlítanak", vagyis mindenki egyedül alkuszik a saját területéért. Az összeg összejön, mert össze kell jönnie, sőt túl is lesz teljesítve - tették hozzá.

A tervek szerint bemutatkozó előadásában Draskovics Tibor nem szól a csomagról a mai költségvetési bizottsági ülésen, ahol jövő heti miniszteri esküje előtt kötelezően meghallgatják a képviselők. A takarékossági intézkedés nem része ilyen értelemben a programjának, amelyet ma ismertet. Az eddig a nyilvánosság előtt elhangozottakból úgy tűnik, ennek fő elemei: a növekedés és az egyensúly, az elveszett bizalom visszaszerzése és az együttműködés.

Államháztartási reform

A pénzügyminiszter-jelölt már többször szólt a szigorú és következetes költségvetési politika igényéről, az államháztartási reformról, a teljesítményelvről, az igazságosságról, a méltányosságról és a szolidalításról. Ismert az is, hogy az euró bevezetésének dátumáról széles körű egyeztetést kíván tartani, s ezek egyik fordulója az ellenzéki pártokkal zajlik majd.

Egyelőre - ahogy ígérte - a szocialistákkal is egyeztet, s akadt már egy-két ügy, amelyben közös nevezőre jutottak. Az MSZP-ben megjegyezték: az utolsó fél évben László Csaba távozó pénzügyminiszterrel is rendszeresek voltak a konzultációk, ám azok nem kaptak nyilvánosságot. Most viszont mindkét félnek érdeke, hogy egy-egy eseménynek sajtóvisszhangja legyen. Egyelőre nem tudni, hogy ez a "szándék" tartható-e hosszabb távon is - tették hozzá a szocialisták.