Lehel
17 °C
27 °C

Draskovics: Csökkenteni kell az állam méretét

2004.03.04. 22:12
Draskovics Tibor szerint a kormány elvégezte a rövid távú teendőket az egyensúly helyreállítására, hosszabb távon pedig egy tartalmában következetes, kiszámítható és érthető gazdaságpolitikát kell folytatni. A pénzügyminiszter szerint csökkenteni kell az állam méretét ahhoz, hogy kevesebb adót kelljen fizetni.
Az állam méretét mindenképpen csökkenteni kell ahhoz, hogy kevesebb adót fizessenek az állampolgárok, illetve a vállalkozások, ezáltal nőjön a versenyképesség és javuljon a befektetők bizalma, hangoztatta Draskovics Tibor a Magyar Szocialista Párt országos közgazdasági tagozatának rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Rövid távon világos a lecke

"Rövid távon világos a lecke a kormány számára, olyan feltételeket kell teremteni, amelyek révén a gazdasági egyensúly helyreáll, és mind az államháztartási hiány, mind a folyó fizetési mérleg deficitje kezelhető mértékűre csökken" - húzta alá a pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy a kormány elvégezte a rövid távú teendőket az egyensúly helyreállítására, hosszabb távon pedig egy tartalmában következetes, kiszámítható és érthető gazdaságpolitikát kell folytatni, amelynek iránya a felzárkózást megerősítő egyensúlyőrző gazdaság, amelyben a gazdaság bővülésével a jólét is emelkedik.

Draskovics Tibor aláhúzta, hogy optimális esetben sikeres év előtt áll a magyar gazdaság, a GDP akár 3,3-3,5 százalékkal is bővülhet. Idén az év végén az egy évre visszatekintő infláció várhatóan akkora lesz, mint 2003 decemberében, 2005 végére minden bizonnyal 4 százalék körüli szintre mérséklődik, ez utóbbiban egyetért a jegybank és a pénzügyminisztérium. A jövőben a kormányzatnak mindenképpen át kell gondolnia, milyen feladatok vállalhatók az állam keretei között, és azt is számba kell venni, hogy melyek azok a teendők, amelyeket az állami szférán kívül is biztosítani lehet.

Egészségügyi reformot!

A közgazdasági tagozat tagjainak kérdéseire elmondta: az államháztartás reformját projektek sorozataként képzeli el, jó esélyt lát arra, hogy az egészségügyben még ebben a ciklusban reformot hajtson végre a kormány. "Nem olcsóbb, hanem hatékonyabb egészségügyet szeretnék!" - emelte ki Draskovics Tibor. A monetáris politika és a fiskális politika kapcsolatáról elmondta: általánosságban tudomásul kell venni azt a világban kialakult világos szereposztást, hogy a jegybankok, így a Magyar Nemzeti Bank az infláció alakulására figyel, míg a kormány komplexen kezeli a problémákat. Ebből óhatatlanul konfliktusok állhatnak elő, elemezte Draskovics Tibor.

A kormánynak olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, hogy a Magyar Nemzeti Bank fel tudja vállalni a gazdaságpolitika segítését, napjainkra lényegesen javítottuk a gazdaságpolitika hitelességét, a kormányzat csökkenti az államháztartás hiányát, így a Magyar Nemzeti Bank kedvező feltételek esetén minden bizonnyal lép majd a kamatok mérséklésében, ha a folyamatok úgy alakulnak. Már most látszik, emelte ki a pénzügyminiszter, hogy nő a befektetők bizalma, ez látszik a forint árfolyamának alakulásában, illetve abban, hogy az állampapírok hosszú távú hozamai mérséklődnek.

Nem a jegybank kritikájára koncetrálok

"Nem a jegybank kritikájára, hanem a saját dolgaim elvégzésére kell koncentrálnom" - hangoztatta a pénzügyminiszter. Elmondta azt is, hogy a legutóbbi időben újra felélénkültek a jegybank és a Pénzügyminisztérium munkatársai között a rendszeres konzultációk, ő is többször személyesen találkozott a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Kiemelte, hogy ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének nézetkülönbségek, azonban ezzel a kommunikációval könnyebb egyeztetni, "és el kell ismerni, van mit tanulnunk egymástól".

A mezőgazdasággal kapcsolatban a pénzügyminiszter aláhúzta, hogy május 1-jén valóban eljön az igazság pillanata és kiderül majd, hogy az agráriumban mely termelőegység, gazda tud versenyképesen termelni. A kormánynak az a dolga, hogy aki versenyképesen tud mezőgazdasági termékeket előállítani, azt a lehető leghatékonyabban támogassa, aki nem tud ennek eleget tenni, annak pedig valamilyen átmenetet, kivezető utat biztosítson az agráriumból. Az elmúlt évek egyik jelentős problémájának nevezte Draskovics Tibor, hogy a nagy arányú állami támogatásokkal bizonyos területeken félrevezették a gazdákat, olyan mezőgazdasági termelést is fenntartottak az állami pénzek révén, amelyek már korábban is veszteségesek voltak, most pedig egyértelműen versenyképtelenek lesznek az EU közös piacán.