Piroska
-1 °C
5 °C

Drágulna a kormányüdülés

2004.02.17. 08:43
Racionalizálná a főtisztviselői kart a Draskovics-csomag, és csökkenhet az állami ünnepségekre költött összeg is. Akár még az is elképzelhető, hogy a jövőben kisebb támogatás jut a kormánytagok üdültetésére.
Felülvizsgálnák a főtisztviselői kart és az ahhoz kapcsolódó rendelkezési állomány jogintézményét a kormány megszorító csomagjának keretében - tudta meg a Világgazdaság. A PM javaslata szerint csökkentenék a kormány-tanácsadói címek számát és az államtitkári, helyettes államtitkári juttatásra jogosultak körét is. Új szabályok szerint határoznák meg felső vezetők részére vásárolt gépkocsik értékhatárát is. Az sem kizárt, hogy az állami vezetőknek többet kell fizetniük üdülési költségtérítésként a Draskovics-csomag "jóvoltából".

A lap értesülése szerint a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH) 5,7 milliárdot, önmagától pedig 2,5 milliárd forintot vonna el a pénzügyi tárca a Draskovics-csomag keretében. A nevezett tárcák vezetőinek környezetéből származó információk szerint előbbinek 4,35, utóbbinak pedig 2,39 milliárd forintot jelent az egységes elvek szerinti, százalékos mértékű leépítés. Ezen felül a miniszterelnökségnél jelentős, milliárdos elvonást okoznak az egyedi tételek is.

Leépítés

A takarékosság miatt csökkenne a határon túli magyarok oktatási-nevelési támogatása a jelenlegi 20 ezer forint/fős öszszegről. Lassítanák a Zsámbéki Főiskola épületének rekonstrukcióját és szűkebben mérnék az állami rendezvények kiadásait.

A zárolás alapjául szolgáló előirányzatok harminc százalékát vonnák el a MEH-től. Mintegy 0,7 milliárd forintot a külsős szerződésekre szánt előirányzatból spórolna meg a javaslat. A MEH-nek be kell tartania a tavaly elrendelt, 10 százalékos csökkentést, valamint a háttérszervezeteknél a 6 százalékos leépítést úgy, hogy a kiszervezés nem értelmezhető létszámcsökkentésnek. Úgy tudjuk, hogy tavaly a MEH nem hajtott végre csökkentést az igazgatási körben, hanem átterhelte azt a központi üdülési és oktatási igazgatóságra. A lap értesülése szerint 11 főt érint a tavaly elrendelt intézkedés betartatása, ami 23,8 millió forint megspórolásával jár. Ennél nagyobb, 120,4 millió forintos elvonást jelent az, hogy a tárca a szintén tavaly, több alkalommal elrendelt, összességében 14 százalékos zárolásra vonatkozó utasítást sem teljesítette maradéktalanul.