Oszkár
20 °C
29 °C

Drágább autót vesznek a magyarok

2008.07.16. 16:08
A következõ két évben a magyar lakosság közel egyharmada tervez autóvásárlást – derült ki a Budapest Bank csoport anyavállalatának, a GE Money-nak a kutatásából, melyben öt európai ország (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Németország) autóvezetési és -vásárlási szokásaikat vizsgálták. A kutatás szerint a régióban mi, magyarok szánjuk a legmagasabb összeget, mintegy 2,2 millió forintot új autóra. A vásárlást a legtöbben korábbi megtakarításból, autókereskedõnél elérhetõ hitelbõl, vagy alacsony törlesztõrészletû bankkölcsönbõl kívánjuk finanszírozni.

Az autófinanszírozási piacon is jelentõs szerepet betöltõ Budapest Bank által bemutatott kutatás szerint a németek után a magyarok költenék a legtöbb pénzt – mintegy 2,2 millió forintot – gépkocsi vásárlására a közeljövõben, ráadásul a potenciális autótulajdonosok 50 százaléka új autót szeretne. Ez azért meglepõ adat, mert a felmérés szerint a régióbeli csehek és lengyelek, de még a németek is inkább használt, vagy alig használt autót vennének. Tódor Péter, a Budapest Bank leányvállalatának, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. termékmenedzsere szerint A magyarok autószeretete abból is látszik, hogy hazánkban a lakosság 60 százalékának van jogosítványa, amit egyre többen és egyre korábban, átlagosan 22 éves kor körül szereznek meg a vezetõk. Ezzel a régió országait magunk mögött hagyva Németországhoz közelítünk. Az adatok szerint a meglevõ autóknak csak 57 százaléka öregebb hét évnél, vagyis - ellentétben a csehekkel - a többség nem kiörgedett jármûveitõl próbál megszabadulni.

A potenciális autóvásárlók elsõsorban megtakarításaikból tervezik a jármûvásárlást, így a magyarok 76 százaléka választaná ezt a megoldást. Ám a megtakarítás mellett Magyarországon a megkérdezettek 68 százaléka hitelbõl (autóhitel kereskedõn keresztül, egyéb banki hitel) is fedezné az autóvásárlás költségét. Ez a régió országai között is egyedülálló, hiszen a lengyelek és a románok inkább a családtól és a barátoktól kérnének kölcsön.

A magyaroknak a legfontosabb szempont hitelválasztásnál a havi törlesztõrészlet összege, illetve az igényelhetõ hitelösszeg nagysága. A felmérésben résztvevõ magyarok hitel esetén átlag 27 500 forintot törlesztenének havonta, a románok ennek több mint háromszorosát, akár 87 500 forintot is hajlandóak lennének kifizetni. A németek azt tekintik legfontosabbnak, hogy hitelük egy esetleges elõtörlesztés esetén is kifizetõdõ legyen, a magyarok az alacsony törlesztõrészletet és a minél hosszabb futamidõt részesítik elõnyben a hitel kiválasztásánál.

A kutatás szerint az autópiac Romániában fog leginkább bõvülni, a megkérdezett románok közül ugyanis minden második tervezi, hogy használt autót vásárol a következõ két évben. Lengyelországban és Csehországban szintén növekvõ piacra lehet számítani, de a lengyelek szánják a legkevesebb pénzt autóvásárlásra, õk hozzávetõlegesen 1,75 millió forintot terveznek gépkocsira költeni. Ennél csak a románoknál magasabb ez az arány, keleti szomszédaink 56 százaléka preferálja az új autót a használttal szemben.

A magyarok körében a kisméretû kombi autók a legnépszerûbbek, a megkérdezettek leginkább Suzuki (19 százalék) vagy Opel (15 százalék) márkájú autót vásárolnának. Bár a már használatban lévõ autók közül a piros, a fehér és a kék színû (16-16-16 százalék) a leggyakoribb, a megkérdezettek 21 százaléka fekete színû új autónak örülne.