Ágnes
-1 °C
2 °C

Csak a kormánypártok módosítják a költségvetést

2004.11.30. 12:23
A költségvetéshez érkezett mintegy 1700 módosító indítvány közül 130-at támogat a kormány, ezek a koalíciós pártok által benyújtott javaslatok, de több olyan is akad köztük, melyek ellenzéki felvetéseket is magukba foglalnak. A parlamentben egész nap zajló monstre szavazás során 70 milliárd forint átcsoportosítása várható, ezt követően a büdzsé további vitája során már csak az egyes fejezeteken belül lehet majd módosítani. Draskovics Tibor szerint az egyensúlyra törekvő költségvetési politikának köszönhetően a kormányzati ciklus négy éve alatt 30 százalékkal emelkedik a fizetések vásárlóereje.
Nem változik érdemben a költségvetés a parlamenti vita során - jelentette ki a módosító indítványokról folyó egész napos szavazás kezdetén Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A kormány ugyanazon makrogazdasági előrejelzéseket tartja reálisnak, melyekkel a tervezet előkészítése során számolt, azaz jövőre éves szinten 4,5 százalékos inflációt, négy százalékos gazdasági növekedést várnak. Az államháztartási hiány a pénzügyminiszter szerint 2005-ben a GDP 4,7 százaléka lesz, ha azonban ebből levonjuk a nyugdíjreformra fordított kiadásokat, a hiány mértéke már csak 3,8 százalékos.

Többet ér a pénzünk

A fenti adatok jellemezte egyensúlyi törekvések teremtik meg a feltételeit annak, A keresetek vásárlóértéke 30 százalékkal nő 2002 és 2006 között - jelentette ki Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint történelmi léptékű eredményről van szó, hiszen ez azt jelenti, hogy mindenki 30 százalékkal több árut és szolgáltatást vehet meg majd 2006-ban, mint tehette volna 2002-ben. Mindez részben az adócsökkentéseknek köszönhető, melyek a PM szerint három millió foglalkoztatott jár jól.

Draskovics szerint felelőtlen az ellenzék

Az ellenzék összességében 800 milliárd forintos többletet jelentő javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek - jelentette ki Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint ugyan a célok egy része méltányolandó, ugyanakkor felelőtlennek minősítette azon ellenzéki magatartást, hogy az egyes kiadások fedezeteként ugyanazon megtakarításokat költötték volna el többször is.

A költségvetéshez érkezett 1700 módosító javaslat közül a kormány 130-at támogat. Ezek mind a koalíciós pártok által jegyzett javaslatok. Mintegy 70 milliárd forint átcsoportosítást jelentenek, de nem befolyásolják a költségvetés egyensúlyát - mondta a miniszter.

Uniós pénzek

A kormány által is támogatott, fejezetek közötti átcsoportosítások döntően az önkormányzati szektort érintik, a normatívák emelése révén a közoktatás helyzete javulhat. Draskovics Tibor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés nem változtat a kormány azon törekvésén, hogy a kisebb települések társulását támogassa. Emellett kis mértékben emelkedik a határőrség és a rendőrség támogatása is.

A pénzügyminiszter szerint alaptalanok azok az ellenzéki kifogások, miszerint jövőre kevesebb jut egyebek között a környezetvédelemre, az agrártámogatásokra és a kis- és középvállalkozások támogatására. Hangsúlyozta: bár a hazai büdzsé a korábbinál kisebb tételeket irányoz elő ezen célokra, az egyes területekre mégis több jut, az uniós támogatások felhasználásának köszönhetően.