Klaudia
-3 °C
3 °C

Drágulhat a kártyás vásárlás

2005.02.11. 09:19
A MasterCard Europe igazgatótanácsa idén eltörölte a kereskedői felár felszámításának tilalmát, de felméréseik szerint igen kevés kereskedői egység, illetve elfogadói bank sújtaná ilyen teherrel a vásárlókat.
Elvben a bolti bankkártyás vásárlás is pénzbe kerülhet a kártyabirtokosnak, miután a MasterCard Europe igazgatótanácsa az idén eltörölte a kereskedői felár felszámításának tilalmát. A megoldás komoly elterjedésétől ugyanakkor nem tart Dunavölgyi Mária, a kártyacég délkelet-európai államaiért felelős igazgatója. Mint mondja, az előzetes felméréseik szerint igen kevés kereskedői egység, illetve elfogadói bank sújtaná ilyen teherrel a vásárlókat.

Szerény összegek

Angliában és Hollandiában - ahol a nemzeti szabályozás eddig is lehetővé tette a pótdíjazást - döntően olyan, az idegenforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások esetében élnek vele, ahol viszonylag szerény összegek cserélnek gazdát egy-egy tranzakció során (taxi, mozi- és színházjegy). Az olyan fejlődő piacokon, mint Magyarország, ahol a bankkártyás fizetés aránya még elmarad a készpénzkiviteltől, rossz üzenet lenne a pótdíjazás bevezetése - vélekedik Dunavölgyi Mária.

A MasterCard a lehetőség megteremtése mellett komoly előírásokat szabott: ahol pótdíjazzák a kártyás fizetést, ott erre jól látható módon fel kell hívni a vásárló figyelmét. Emellett pedig szabály, hogy az elkért díj nem lehet nagyobb, mint az a költség, amit a kereskedő a bankkártyás tranzakciók után fizet a kártyaelfogadó (POS)-terminált üzemeltető bankon keresztül - hiszen nem cél, hogy ebből a kereskedő többlethasznot húzzon.

Rossz példa

A MasterCard igazgatója szerint ez a megoldás ezért szerencsésebb, mint az a gyakorlat - amire több nyugati országban is találunk példát -, ahol a kereskedő a szolgáltatás díját kettő-négy százalékkal növeli, ha bankkártyával fizetünk. A kisebb kereskedelmi egységeknél a pótdíjazás elvben költségcsökkentő lehetne, ami hozzásegíthetne az elfogadóhálózat bővítéséhez.

Ez azonban csak féligazság - figyelmeztet Demeter Ákos, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) bankkártya-elfogadó rendszeréért felelős igazgatója, aki szerint kérdéses, hogy a rendszert bevezető kereskedők mekkora forgalomkiesést szenvednének el épp amiatt, hogy náluk nem lenne ingyenes a vásárlás. (Azzal mindenki egyetért, hogy a nagyobb szolgáltatók esetében üzletpolitikai hiba lenne a pótdíjazás bevezetése.) A K&H ezért ezt az utat nem látja járhatónak, partnereik költségeit inkább olcsóbb kapcsolt szolgáltatásokkal, mint például a bankkártya-elfogadói számlacsomaggal igyekszik elviselhetőbbé tenni.

Hargitai Terézia, az OTP Bank bankkártya-főosztályának vezetője szerint a hazai és a nyugat-európai jutalékszintek közötti különbség nem sokáig tartható, a biztosra vehető csökkenés révén pedig olcsóbbá válhatnak a kereskedőkre nehezedő terhek. A kártyás fizetés mind nagyobb térnyerése szintén a jutalékok csökkenését idézi elő, vagyis egyelőre inkább az „ingyenes" vásárlások propagálása lehet a cél - indokolja a szakember, hogy miért nem foglalkoznak a MasterCard-megoldás magyarországi bevezetésével.