Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Draskovics 2010-ben vezetné be az eurót

2004.05.07. 12:52
Draskovics Tibor a 2010-es euró-bevezetési dátumot javasolja majd a kormánynak, persze a végső döntés a miniszterek kezében van.
Üzletemberekkel tartott megbeszélés során Draskovics Tibor, pénzügyi tárca vezetője elmondta, az euró 2009-ben is bevezetésre kerülhetne, de biztonságosabb a 2010-es dátumot megjelölni - tudósít a Napi Online. Véleménye szerint amennyiben a gazdasági növekedés gyorsabb lesz a vártnál, egy évvel előbb csatlakozhatunk az euró-övezethez.

A kormány jövő csütörtökön hozza meg a végleges döntést az euró-bevezetés előkészületeiről és dátumáról. Mint az Index megírta, ekkor jelenti be a kormány azt is, hogy milyen makrogazdasági pályát képzel el, ami elvezeti az országot a minél gyorsabb felzárkózásig, és ennek részeként az euró bevezetéséig. A pénzügyminiszter szavai szerint a kormány széles körű szakmai konzultációsorozatot folytatott az euró bevezetéséről a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

A Világgazdaság csütörtökön megjelent cikke szerint a kormányzat újabb megszorító intézkedésekre készül, összesen háromszázmilliárd forint értékben. Ezt azonban a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is cáfolta. Elmondásuk szerint a kormány nem megszorító-csomagon, hanem olyan középtávú gazdaságpolitikán dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy az uniós csatlakozásból adódó lehetőségeket a legjobban kihasználja az ország.

Tavaly még a 2008-as csatlakozási dátumot állapítottak meg az euró bevezetésére, de a magas költségvetési hiány miatt módosult az időpont - írja a Napi Online. A gazdasági élet szereplői és közgazdászok az elmúlt hónapokban több lehetséges időpontot is megjelöltek a legideálisabb csatlakozásra. A vitázók szinte csak abban értettek egyet, hogy a 2008-as időpont elhamarkodott volt, és túl korai ekkor csatlakozni.