Valér
2 °C
8 °C

Drága eva

2005.01.26. 08:28
Az áfa tervezett egységesítése nélkül az önfoglalkoztató evások járulékterhei idén az inflációt jócskán meghaladóan, csaknem 15 százalékkal emelkednek, szemben az előző évi 4,7 százalékkal.
Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2003-as bevezetésekor „nyugodt álmot" ígértek azoknak, akik ezt az adózási formát választják. A jogszabályok várható változása nyomán az evások nyugodt álma megmaradhat ugyan, véget ér azonban számukra az aranykor, mivel egyre többet kell fizetniük.

Több tényező

Idén éves szinten ugyanis 43 705 forinttal (14,37 százalékkal) 347 800 forintra emelkednek egy átlagos „önfoglalkoztató", azaz járulékait a minimálbér után fizető vállalkozó, illetve egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választott adózó járulékterhei a NAPI Gazdaság számításai szerint, szemben az egy évvel korábbi 4,7 százalékos növekedéssel.

Az idei jelentős változás nemcsak a minimálbér 53 ezerről 57 ezer forintra növekedéséből következik: idén januártól egy új járulékterhet, a négy százalékos vállalkozói járulékot is meg kell fizetni: az egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem után.

A minimálbér esetében csak ez 27 200 forint többletterhet okoz idén, figyelemmel arra, hogy januárban még a tavalyi, 53 ezer forint minimálbér az érvényes, ami után havonta nem 2280, hanem 2120 forint vállalkozói járulékot kell fizetni.

Járulékok

Utóbbi - januárban az előző évi minimálbér érvényes - elvet figyelembe véve egy, a minimálbér után járulékokat fizető vállalkozónak 2004-ben összesen 304 095 forint járulékot kellett megfizetnie. Idén azonban azzal együtt is a fent említett 347 800 forintot, hogy az egészségügyi hozzájárulás (eho) havi 3450 forintos összege tavaly november elsejétől 1950 forintra, vagyis összesen abban az évben háromezer forinttal csökkent.

Az egészségbiztosítási járulék összesen 15 százalékos aránya nem változott ugyan, de a minimálbér emelkedésből adódóan évi 7050 forinttal nő, nem beszélve a nyugdíjbiztosítási járulékról, amely változatlan 26,5 százalékos aránnyal számolva is 12 455 forint többletet jelent éves szinten.

Magán-nyugdíjpénztári tagság esetében ez az összeg két tétel: a 18,5 százalékos nyugdíjbiztosítási járulék és nyolc százalékos magán-nyugdíjpénztári díj minimálbér-emelkedésből adódó növekedéséből tevődik össze. Amennyiben az evások olyan tevékenységet végeznek, aminek az áfája 25 százalék, az adókulcs húsz százalékra történő mérséklődésével csökkenne az adóalap is. E csökkenés és a járulékok fenti növekedése nyomán egyre kevésbé éri meg az evázás, legalábbis az önfoglalkoztatók esetében.