Benedek
-5 °C
5 °C

Drasztikus forinterősödés csütörtök este

2006.04.28. 08:14
A Fed elnöke magyar idő szerint kora este bejelentette, hogy szüneteltetik az amerikai kamatemelési sorozatot. A hír hatására erősödni kezdett a forint.

A nemzetközi pénzpiacokkal együtt a forint árfolyamát is alaposan megkavarta a Fed elnökének - az amerikai kamatemelési sorozat szüneteltetését kilátásba helyező - kora esti beszéde.

Meredeken lefelé

Pedig addig egészen átlagos, csendes nap volt a hazai bankközin, az euró árfolyama nem túl széles sávban, 264,70 és 265,60 forint között ingadozott, a hivatalos kereskedési idő végén pedig az előző napi érték alatt 30 fillérrel, 265,30 forint körül járt.

A beszéd után az árfolyam meredeken lefelé indult, lapzártánkkor már csak 263,70 forint körül járt. A dollár is hasonlóan viselkedett, délután 213 és 214 forint között kacskaringózott, ugyanúgy, mint egy nappal korábban, este hatkor viszont már csak 210,50 forinton jegyezték.

Nagy siker

Az amerikai beszéd előtt egyébként főleg az európai kamatváltozási kilátásokat latolgatták a piacon. A másodlagos állampapírpiac is csendes volt napközben, néhány referenciahozam egyáltalán nem változott, néhány pedig 1-5 bázisponttal emelkedett.

A hároméves kötvények aukciója nagy siker volt, a kibocsátó szempontjából legalábbis, a 70 milliárd forintnyi névértékű felkínált papírra ugyanis 213 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ennek nyomán végül 85 milliárd forintra emelték a csomagot, és így is csak egyetlen bázisponttal ment az aznapi referenciahozam fölé az átlaghozam (6,96 százalék).

A bankközi forintpiacon évi egy százalék közelében maradtak az egynapos kamatok.