Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Londoni elemzések: nagyobb hiány, gyengülő forint

2006.03.13. 14:45
A magyar kormánynak valószínűleg fel kell emelnie idei hivatalos államháztartási deficitcélját a Gripen-elszámolásra vonatkozó Eurostat-döntés miatt, írták hétfőn londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a forintgyengülés miatt már bezárult a Monetáris Tanács néhány "galambja" által februárban még nyitva látott kamatcsökkentési ablak.
A Dresdner bankcsoport londoni befektetési és elemző irodája (DrKW) - a City egyik legnagyobb, napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentéseket közlő háza - által hétfőn kiadott előrejelzés idézi az uniós statisztikai hivatal, a Eurostat által (március 9-ei keltezéssel) közzétett döntést, amely szerint a hosszú távú szerződések alapján leszállított hadfelszereléseket azok minden egyes darabjának tényleges beérkezésekor kell kormányzati kiadásként figyelembe venni. A londoni Dresdner-elemzők szerint ez arra utal, hogy Magyarországnak egyértelműen az idei és a 2007-es költségvetésben kell feltüntetnie a Gripen vadászgépek lízingköltségeit. Ez az ESA-95 szemléletű költségvetési hiányt a DrKW hétfői becslése szerint a GDP-érték hozzávetőleg fél százalékával fogja emelni, és ez arra enged következtetni, hogy a magyar kormánynak a 2006-os hivatalos hiánycélt a jelenlegi 4,7 százalékról 5,1 százalékra kell majd felemelnie, áll a londoni elemzésben.

A londoni Dresdner-részleg a maga részéről 7,2 százalékos idei év végi GDP-arányos hiányt jósolt hétfői jelentésében, az adócsökkentést és a választások körüli megemelt költekezést megjelölve ennek fő okaiként. Az elemzők hozzáteszik: ha a következő hónapokban további jelek mutatkoznak a költségvetési túllépésre, az okot adhat a nagy hitelminősítőknek a magyar adóskockázati osztályzat rontására.

Leminősítések sorozatban
Az idén először a Standard & Poor's, majd a Moody's Investors Service is leminősítést valószínűsítő negatív kilátást adott a náluk egyébként még elsőrendű, "A" kategóriás szuverén magyar adósi besorolásra, a magas költségvetési hiányra és a szerintük a jövő évtizedre átcsúszó eurócsatlakozásra hivatkozva, valamint arra, hogy nem látnak a fő pártok részéről elkötelezettséget a költségvetési konszolidáció mellett. A harmadik nagy londoni hitelminősítő, a Fitch Ratings már tavaly decemberben a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB" sáv tetejére süllyesztette a magyar devizaadósi besorolást, ugyanezekre az okokra hivatkozva. A londoni Dresdner-iroda hétfői elemzése szerint az újabb leminősítések már kikezdenék a befektetői hangulatot, és ez a kilátás fenntartja a folytatódó forintgyengülés kockázatát középtávon.

Londonban is forintgyengüléssel számolnak

A DrKW előrejelzése további fokozatos forintgyengüléssel számol, de a ház szerint ez még nem fogja árfolyamvédő célú kamatemelésre ösztönözni az MNB-t. Ha viszont a gyengülés felgyorsul, arra már reagálhat a jegybank a pénzügypolitika szigorításával.

A Monetáris Tanács februári, az alapkamatot egyhangú döntéssel változatlanul hagyó ülésének jegyzőkönyvét kommentálva a Dresdner londoni elemzői azt írták: a testület néhány "galamb" tagja a múlt hónapban látott ugyan még valamelyes kamatcsökkentési mozgásteret, a legutóbbi árfolyam-fejlemények után azonban "ez az ablak már bezárult". A DrKW központi forgatókönyve szerint a magyar jegybank az áprilisi választásokig nem nyúl a kamathoz, utána azonban az év végéig összesen 0,75 százalékpontos emelést hajt végre. A ház szerint e forgatókönyvre a legfőbb kockázatot a forint esetleges erős gyengülése jelenti; ebben az esetben az MNB előrehozhatja a kamatemelési döntést a kedvező inflációs környezet ellenére is.

A Goldman Sachs az új kormányra vár

A Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlegének ugyancsak hétfőn kiadott napi térségi helyzetjelentése szerint ez a cég a következő 12 hónapban nem vár kamatváltozást, legalábbis addig semmiképpen, amíg a következő kormány - a ház szerint "legkorábban júniusban vagy júliusban" - jelzéseket nem ad költségvetési terveiről. Ha a választások után sem következik azonban meggyőző költségvetési szigorítás, az kamatemeléshez vezethet. Ha a kormány ígér is szigorítást, el fog telni több hónap annak megállapításával, hogy mennyire hiteles az új program, és ezalatt az MNB "nem fog sietni a kamatcsökkentéssel", áll a Goldman Sachs hétfői londoni elemzésében. A cég szerint "rossz, bár várható hír" volt, hogy a Fidesz 1200 milliárd forintos titkos megszorító terv előkészítésével vádolta a minap a kormányt (az 1200 milliárd forintos egyensúlyjavító intézkedés tervéről Matolcsy György, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke tett említést a múlt héten Szegeden). A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ez azért rossz hír, mert a költségvetési megszorításokról a választási kampány idején elhangzó vádaskodások bármilyen kormány számára megnehezítik a tényleges hiánycsökkentést a választások után, és főképp az önkormányzati választások előtt.