Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Drágult a sertészsír

2004.11.11. 11:16
Egy hónap alatt fél százalékkal nőttek az árak, egy év alatt pedig 6,3 százalékkal. Jelentősen drágultak a zsiradékok és a ruhák, az idényáras élelmiszerek és a tejtermékek azonban olcsóbbak mint tavaly ilyenkor.
A KSH adatai szerint az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés fél százalék volt, 2003. októberhez viszonyítva pedig 6,3 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első tíz hónapban átlagosan hét százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Októberben az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. októberhez viszonyítva 5,6 százalék volt.

Jelentős áfaváltozások

Idén az első tíz hónapban (tavaly decemberhez képest) 5,5 százalékos volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek mintegy kétötödét az áfa- és jövedékiadó-változások okozták. Az árszínvonalat az előző hónaphoz viszonyítva a ruházkodási cikkek drágulása 0,19 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,12 százalékkal, az élelmiszereké 0,07 százalékkal, a háztartási energiáé 0,06 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,04 százalékkal a szolgáltatásoké 0,03 százalékkal emelte, míg a tartós fogyasztási cikkeknél bekövetkezett árcsökkenés 0,01 százalékkal mérsékelte.

Idén szeptemberhez képest 9,2 százalékkal drágultak a zsiradékok, a szalonna ára 3,3 százalékkal, a kolbászé és a párizsié két százalékkal emelkedett. Októberben a ruházkodási termékek árai, hasonlóan az előző évek tendenciájához, az átlagosnál jobban emelkedtek. A háztartási energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok átlag fölötti áremelkedésén belül a járműüzemanyagok 2,1 százalékkal, a tanszerek, írószerek 2,5 százalékkal drágultak.

Olcsóbbak a tartósak

Egy év alatt, 2003. októberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 5,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a sertészsiradék 46, a cukor 25, a sertéshús 22, a tojás és a kenyér egyaránt tíz százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt az idényáras élelmiszerek (15 százalék) és a tej (három százalék) ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan egy százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. októberben. Az átlagosnál kisebb mértékű áremelés történt a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7,7 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés 17, a szemétszállítás 16, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a társasházi közös költség és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 22, az elektromos energia és a palackos gáz pedig egyaránt 12 százalékkal került többe, mint 2003. októberben.