Piroska
-2 °C
5 °C

Egyre drágább a számlavezetés

2005.01.18. 08:38
Év végén több hitelintézet is felfrissítette lakossági folyószámla-kondícióit, ami persze nem az árak csökkenésének irányába hatott. A csak a minimális szolgáltatásokat igénylő ügyfelek évi bankszámlaköltsége is könnyedén meghaladhatja már a tízezer forintot.
December végén és január elején a legtöbb hitelintézet átdolgozta a lakossági folyószámlák kondícióit: ennek eredményeként csak az alapszolgáltatásokat igénylő ügyfeleknek is egyre tetemesebb számlafenntartási költségekkel kell számolniuk.

Drágább lett

A megemelt számlavezetési és átutalási díjak következtében a számlán tartott összeg kamata egyre nehezebben lehet elég a fenntartási költség fedezéséhez: erre leginkább a Raiffeisen Banknál van esély, ahol a klasszikus lakossági számlán tartott pénzéért is a lekötött betétnél megszokott kamatokat kaphat az ügyfél.

A bankok internetes honlapján szereplő kondíciós listák szerint egy nem túl aktív ügyfél számlakiadásai is jellemzően meghaladják az évi tízezer forintot. Feltételezve, hogy valaki havi 4-5 alkalommal vesz fel számlájáról készpénzt, havi öt közüzemi megbízást és két-három, bankon kívüli átutalást teljesít, a számlavezetési díjjal együtt havi 1000-1200 forintos kiadással kell számolnia.

Az alapszolgáltatásokat tartalmazó bankszámla-konstrukciókhoz ráadásul igen kevés extra szolgáltatást rendelnek a hitelintézetek, ami fajlagosan még drágábbá teszi azokat. Az Általános Értékforgalmi Bank visszafogottabb ügyfelei a saját bankjegykiadó automatánál végrehajtott készpénzfelvéten spórolhatnak, hiszen minden hónapban az első öt tranzakciót ingyen biztosítja a hitelintézet. Az Inter-Európa Bank minden hónap első készpénzfelvételét biztosítja ingyen, a további ATM-tranzakciók pedig - saját automatánál - egységesen 50 forintba kerülnek az ügyfélnek. A Raiffeisen Bank a közüzemi díjak átutalásánál biztosít kedvezményt a lakossági folyószámla-tulajdonosoknak.