Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Mégsem kereshetik magukat betegre Dubajban

2007.05.07. 10:57
A közelmúltban megjelent, a dubaji munkavállalással foglalkozó cikkre érkezett olvasói reakciókból kiderül, az itthonról beszerezhető szűrt információk néhány esetben csalókák lehetnek. Mindent összevetve a kint élők tapasztalatai segítségével reálisabb kép alkotható a dubaji hétköznapokról.

Kezdjük is rögtön az "ingyenélés" kérdésével, gyakran halljuk ugyanis, hogy minden egyes dubaji állampolgár alanyi jogon havi háromezer dollárt kap az államtól. Ezért is akar számos külföldi állampolgárságot, amelynek megszerzése maga a lehetetlen küldetés, amint arra korábban rávilágítottunk. A helyi lakosok elmondása szerint volt ugyan olyan időszak, amikor jutott a támogatásokból, manapság viszont csak a rászorulóknak adnak ilyet.

Érdemes kiemelni, hogy a helyiek kamatmentes kölcsönt kaphatnak autó- vagy lakásvásárlásra, de még a személyi kölcsön is ingyen van. Ezen túlmenően a dubaji állmpolgárok közötti házasság esetén az állam ajándék családi házat biztosít, amelyet még kisebb összeggel is megfejelnek. A dubaji állampolgárok számára az orvosi ellátás is teljesen ingyenes.

Vízum, egészségügy

Ha állampolgárságot úgysem kapunk, nézzük a munkavállalással kapcsolatos kérdéseket. Érdemes tudni, hogy a dubaji munkavállaláshoz csak akkor kell rendelkezni minden családtag születési anyakönyvi kivonatával, ha például egyedülálló anya szeretne belépni vele nem azonos vezetéknevű gyerekével. A korábban említettek mellett fontos információ lehet, hogy az egyedülálló, terhesen érkező nőket azonnal visszafordítják, és megtagadják tőlük a belépést.

Az orvosi vizsgálat a munkavállalói vízum megszerzéséhez szükséges. Ezt a hatóságok az erre kijelölt klinikán végzik, hiszen az eredmény arabul készül el, és ezt kapja meg a bevándorlási hivatal illetékes osztálya. A rezidens vízumot csak ezután ragasztják bele az útlevélbe.

A vízum kérdése elég bonyolult, a szabályozás gyakran változik. A magyaroknak mindenképpen vízumot kell szerezniük, amely drága lehet. A légitársaságok ugyan intéznek vízumot, az olcsóbb jegynél azonban többet kell ezért fizetnünk, akár 45 ezer forint feletti összeget is kérhetnek.

A korábban említett egészségügyi kártyáról tudni kell, hogy ezek között vannak különbségek aszerint, milyen betegellátást fedez a biztosítónk. A betegbiztosítást a munkáltató fedezi, de egyetlen csomagban sincs benne a fogászati ellátás, amelynek kint csillagászati ára van.

Még mindig jellemző, hogy a munkáltató magánál tartja a külföldi munkavállaló útlevelét, amelyet régebben a vízumot kiállító hatóság tartott megőrzés alatt, és cserébe kapta a vendégmunkás a munkavállalói kártyát. Mára ez a gyakorlat annyiban változott, hogy a hatóság kiadja az útlevelet és a kártyát is, a munkáltató pedig eldönti, melyiket tartja magánál.

Mennyit lehet keresni?

Keserű tapasztalatokat osztottak meg a Pénzcentrummal a kint élő magyarok. Szerintük ugyanis az igazán zsíros állásokat az esetek többségében a britek, az amerikaiak, a dél-afrikaiak és a németek töltik be, így az előző összeállításunkban szereplő összegeket csak ezek a felsővezetői beosztásban dolgozók tehetik zsebre.

Viszonyításképpen érdemes néhány konkrét esetet bemutatni: egy multinacionális szállítmányozási cégnél középvezetőként dolgozó fiatal brit 16-18 ezer dirhamot (AED) keres havonta, és az esetek 10-20 százalékában céges autót is kap. Ebben a pozícióban egy megfelelő tapasztalattal rendelkező, több éve kint élő magyar 12-14 ezer AED-t kereshet, míg egy indiai nagyságrendileg 10 ezer AED-ért vállalja el ugyanazt a munkát. (1 dollár=3,6727 AED)

Az építőipar felé csak azok a diplomások kacsingassanak, akik ismerik az angol szabványokat, és van külföldi tapasztalatuk. A legjobb, ha a jelentkező dolgozott már Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, vagy bármelyik olyan országban, ahol a dubajiakhoz hasonló toronyházakat építenek. Így lehet heti 6 napi, napi 10-12 órai munkával 20-25 ezer AED-t keresni projektmenedzserként.

Az orvosok esetében alapvető, hogy abszolút naprakésznek kell lenni a legújabb technológiákkal, és a magyar diplomát természetesen nem fogadják el. A nemzetközi vizsga alapfeltétel, ha komoly munkát szeretne végezni a jelentkező.

A diploma nélküli mezőnyben a szállodákban középvezetői szint alatt hatezer AED-nél nem nagyon lehet többet keresni, ráadásul a szállás sem jár automatikusan. Általánosságban igaz, hogy a képzettséget nem nagyon igénylő munkákat az indiaiak jóval alacsonyabb bérért elvállalják, így ebben a szegmensben nem túl nagy a perspektíva. Egy szállítmányozási ügyintéző legfeljebb négyezer AED-t keres havonta, így nem biztos, hogy diploma nélkül Dubaj a legjobb választás.

A diplomás, nem diplomás kérdésnél ki kell emelni, hogy a magyar diplomákat nem ismerik el Dubajban, úgyhogy jó állást szinte csak úgy kaphatunk, ha hazai multinál dolgozunk, és sikerül ugyanahhoz a céghez jobb pozícióba kimenni.

Mennyiből élnek meg a kinti magyarok?

Egy egyszobás albérletre minimum négyezer AED-t kell számolni, ahogy ezt korábban írtuk, azt azonban érdemes tudni, hogy rendkívül nehéz albérletet találni, az elérhető árú és jó állapotban lévők ugyanis azonnal bérlőre találnak. Meglehetősen gyakori, hogy egy-egy jobb lakásra licitálnak az érdeklődők, a díjat pedig előre, egy összegben kell kifizetni, a havi fizetési lehetőség ugyanis elég ritka. Ha találunk is ilyet, annak jóval magasabb az ára.

A bérleti díj mellett havi ezer AED-t kell az étkezésre számolni (egyedülálló munkavállaló esetén), míg a közüzemi számlák végösszege ötszáz AED-t tehet ki. Egy régebbi használt családi autó vagy egy új kisebb esetén havi 1300 AED-be kerül nagyságrendileg a közlekedés, így összességében 6800 AED-ből lehet kijönni egy hónapban. Diploma nélküli munkavállalóként tehát nem tudjuk fedezni ezeket a költségeket fizetésünkből.

Mielőtt belelovalljuk magunkat a munkakeresésbe, a kint élő magyarok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyszer mindenképpen ki kell utaznunk úgy is, hogy a munkáltatók nem fedezik a költségeket. A megfelelő állás megtalálása itthonról nehézkes lehet közvetítőkön keresztül, ha pedig kint élve próbálkozunk, rengeteg pénzt emészthet fel a hosszas keresgélés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!