Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Újabb ingatlanszövetkezeti botrány

2003.10.06. 09:01
Négymilliárd forintos beruházás kerülhet veszélybe, miután csaknem ellehetetlenült a Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet működése. A szövetkezetek körüli botrányok közben elérték a Baumagot is.
Befejezés előtt áll a Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet (DPIH) által alapított Duna Profit 2002 Rt. (DP) több mint 4 milliárd forintos beruházása a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóvelezden, ám senki sem tudja, mikor kezdődhet meg a műanyag ajtók, ablakok gyártása.

Az anyacég elnöke ellen kiadott rendőrségi elfogatóparancs továbbra is érvényben van, a társaság működése pedig jószerivel ellehetetlenült azóta, hogy a rendőrség a vállalkozás több irodájában házkutatást tartott és lefoglalta a szerződéseket, a számítógépeket, valamint zárolta a számlát.

Nem tudják, mikor indul a termelés

h i r d e t é s
A DPIH közleménye szerint "a szövetkezet vezetése tiszta lelkiismerettel áll a vizsgálatok elé, amelyek meggyőződésük szerint eredménytelenül zárulnak majd". Azt is közölték: elfogadhatatlannak és túlreagáltnak tartják a velük szemben tett rendőri intézkedéseket, amelyek szerintük alaptalanok.

Ennek ellentmond, hogy - mint arról a Napi Gazdaság is beszámolt már - a szövetkezet elnöke, Némethy András idézésre nem jelent meg a rendőrségen, emiatt továbbra is körözik. A DP vezérigazgatója, Moldván János újságíróknak korábban azt nyilatkozta: a kétmilliárd forint alaptőkéjű részvénytársaság önálló jogi személy, tehát a sajóvelezdi beruházást semmiféle veszély nem fenyegeti.

A cég üzleti tervében 2004-re hatmilliárd forint bevétel szerepel. Az viszont tény, hogy Sajóvelezden - noha már a próbaüzemnek kellene tartania - egyelőre senki nem tudja: megindul-e a termelés, és ha igen, mikor.

Belép az ORFK

A legújabb hír szerint a DPIH vezetői panaszt tettek a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya gazdasági alosztályának intézkedései ellen, amelyekkel nemrégiben bezáratta a pénzintézet irodáit. A panasz szerint a rendőrség megalapozatlanul és elhamarkodottan intézkedett, amikor házkutatásokat tartott a vállalkozás hét irodájában.

A Népszabadság információi szerint az ORFK az ország valamennyi rendőrkapitányságáról bekérette az ingatlanbefektetési szövetkezetek működésével kapcsolatos feljelentéseket, köztük azokat is, amelyekben korábban megtagadták a nyomozást.

A Baumagot is elérte e botrány

A botrány időközben elérte a Baumag Szövetkezetet is: a tevékenységét 1995 óta végző, az elmúlt hónapok mesés hozamajánlataitól magát amennyire lehet távol tartó szövetkezet mintegy 1500 befektetője névtelen levelet kapott, amelyben arra figyelmeztették őket: mihamarabb vegyék ki pénzüket, mert a társaság hamarosan fizetésképtelenné válik.

A szövetkezet elnöke, Balázs László szerint a Baumag nem hasonlítható a bedőlt szövetkezetekhez, mivel ők az évek során stabil lábakon álló, tíznél több vállalatból álló cégcsoportot hoztak létre. A társaság egész oldalas fizetett hirdetésben is igyekszik megkülönböztetni magát azoktól a szövetkezetektől, amelyek miatt most saját tagjai körében is bizalomvesztést érzékel.