Rafael
19 °C
33 °C

Ukránoké lehet a Dunaferr

2003.12.19. 09:37
Kedden értékelte a Dunaferr Rt. privatizációs pályázatait elbíráló bizottság a három ajánlatot és a személyes meghallgatás tapasztalatait, ám a végső döntésre még néhány napot várni kell. A Világgazdaság úgy tudja, csak az ukrán Donbass vezette konzorcium anyaga felelt meg teljes egészében az elvárásoknak, viszont a két másik versenyző támogatottsága igen erős. Az eredményhirdetés jövő keddre várható.
Az eredeti tervek szerint az idén új tulajdonoshoz kell kerülnie a Dunaferr Rt.-nek. A privatizációs pályázatokat és a személyes meghallgatásokat értékelő bizottság a hét elején elvégezte munkáját, ám a végső szót az ÁPV Rt. mondja ki, karácsony előtt.

Egy megfelelő pályázat

Évi 1,6-1,8 millió tonnás termelői kapacitásával a Dunaferr Rt. az ország legnagyobb acélipari társasága. Egyik fő vonzerejét az adja az érdeklődők szemében, hogy jövő májustól uniós piacon termelő társaságnak számít. Európai értékesítési hálózata is értékes, viszonylag kis mérete pedig rugalmas gyártást tesz lehetővé.

Hátránya ugyanakkor, hogy a cég relatíve kis piaci erőt képvisel, termékei pedig alacsony hozzáadott értékűek. Még a mostani gyártás igényeihez képest is túl sok - mintegy 8500 - dolgozója van, az elengedhetetlen rekonstrukció, netán technológiaváltás pedig újabb alkalmazottakat tesz fölöslegessé. Bár vezetése nullszaldó körüli eredményű és stabilan működő társaságot ad át az új tulajdonosnak, még így is sok átvállalandó teher maradt.

Az ÁPV Rt. által a vevőjelölttől megkövetelt foglalkoztatási, adósságátvállalási és környezetvédelmi kötelezettségek már számos korábbi érdeklődőt kirostáltak. Úgy tudjuk, a ringben maradt három versenyző közül is csak egy, mégpedig az ukrán Donbass vezette konzorcium tett teljes egészében eleget a kiírásban megfogalmazottaknak. Ám ebből még nem következik egyenesen, hogy az ÁPV Rt. az ukránokat hirdeti ki győztesnek, az indiai-brit LNM és az orosz Szeversztal előtt. A gondolkodásra azonban nincs sok idő: a Dunaferr vevő- és beszállítói kapcsolatai miatt fontos, hogy karácsony előtt eldőljön, kié lesz a társaság. Márpedig mindhárom pályázó mellett nyomós érvek szólnak.