Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Az ukránoké a Dunaferr

2003.12.23. 15:04
Az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium vásárolhatja meg 440 millió forintért a Dunaferr Rt. többségi részvénycsomagját.
Az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium vásárolhatja meg 440 millió forintért a Dunaferr Rt. többségi részvénycsomagját - közölte Baranyi Imre, az értékelő bizottság elnöke, az ÁPV Rt. igazgatóságának tagja kedden sajtótájékoztatón. Az ÁPV Rt. a Dunaferr Rt. részvényeinek 79,48 százalékát kínálta fel eladásra a pályázaton.

Vonzó befektetés

Az elmúlt héten értékelte a Dunaferr Rt. privatizációs pályázatait elbíráló bizottság a három beérkezett ajánlatot és a személyes meghallgatás tapasztalatait. Már akkor az ukránok tűntek a befutónak, hiszen csak a Donbass vezette konzorcium anyaga felelt meg teljes egészében az elvárásoknak. Az ÁPV Rt. által a vevőjelölttől megkövetelt foglalkoztatási, adósságátvállalási és környezetvédelmi kötelezettségek már számos korábbi érdeklődőt kirostáltak.

Évi 1,6-1,8 millió tonnás termelői kapacitásával a Dunaferr Rt. az ország legnagyobb acélipari társasága. Egyik fő vonzerejét az adja az érdeklődők szemében, hogy jövő májustól uniós piacon termelő társaságnak számít. Európai értékesítési hálózata is értékes, viszonylag kis mérete pedig rugalmas gyártást tesz lehetővé.

Komplex beruházások

"Nagyon örülünk a győzelemnek. és bíztunk a sikerben, hiszen az európai uniós csatlakozás előtt álló Magyarország számára a legjobb ajánlatot nyújtottuk be az ÁPV Rt.-nek" - mondta Szergej Taruta, a Donbass Ipari Szövetség elnöke. "A jövőben bebizonyítjuk, hogy a Donbass Ipari Szövetség és a Dunaferr prosperáló együttműködése európai szintű vaskohászati termelést és stabil, kiszámítható működést eredményez." Komplex városi és térségbeli beruházások is hozzátartoznak a fejlesztési tervükhöz - derül ki a cég Indexhez eljuttatott közleményéből.

A Donbass Ipari Szövetség Ukrajna és a FÁK államok egyik vezető vaskohászati vállalatcsoportja, mely 1995-ben alakult négy vállalat közreműködésével. A Szövetség mára több mint negyven iparvállalatot magába foglaló holdingvállalattá fejlődött, melyek összesített forgalma 2002-ben elérte a 2,8 milliárd dollárt. A Donbass Ipari Szövetség fő tevékenységi köre az acél, hengerelt termékek, acélcsövek és koksz termelése, valamint vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása. Emellett érdekeltségekkel rendelkezik az energetikában, a nehézgép-gyártásban, az építőiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs- és az agrár szektorban.

A Duferco 1979-ben alakult New Yorkban. Dél-Amerikában elért kezdeti sikerek után a Távol-Keleten, Észak-Amerikában és Európában is terjeszkedni kezdett. A vállalat mára a világ egyik legnagyobb acélkereskedelemmel és -gyártással foglalkozó holdingja lett, melynek tavalyi forgalma elérte a 3,5 milliárd dollárt. A svájci vaskohászati holding tavaly ötmillió tonna acélt gyártott és több mint 15 millió tonna vaskohászati terméket és alapanyagot értékesített a kohászati iparág számára. A Donbass Ipari Szövetség több éve együttműködik a Dufercóval. A Donbass Ipari Szövetség és a Duferco 2003-ban egyesítették kereskedelmi hálózatukat.  • Vennék
  • Hírek