Piroska
3 °C
4 °C

Legalább ötvenmilliárdos lesz a Dunaferr-számla

2002.06.13. 12:08
A NAPI Gazdaság információi szerint a jövő hét elején mutatja be a The Boston Consulting Group (BCG) Kft. a Dunaferr átvilágítása kapcsán készített anyagát. E szerint a dunaújvárosi vállalatcsoportnak jelenlegi létszáma megtartása esetén 100 milliárd, de 3500 munkahely megszüntetése esetén is 50 milliárd forintra lenne szüksége. A lehetőségekről a kormány jövő pénteki ülésén dönt, s javaslatot tesznek majd a jövőbeni elnök és vezérigazgató személyére is.
Kálmán András dunaújvárosi polgármester két személyt javasolt a Dunaferr vezérigazgatói posztjának betöltésére: Faragó Lászlót, a Dunaferr németországi kereskedelmi képviselőjét és Szűcs Lászlót, a Dunaferr Acélművek Kft. ügyvezetőjét. Egyelőre csak meg nem erősített hírek röppentek föl arról, hogy az új elnök Jancsó Péter, a Graboplast Rt. elnöke lehet. A dunaújvárosi polgármester még nem látta a BCG jelentését, de mint lapunknak elmondta, a várost nem érné váratlanul, ha a közeli időszakban létszámcsökkentésre kerülne sor a Dunaferrnél.

Mivel az elmúlt négy esztendőben a város 34 milliárd forint külföldi tőkét tudott magához vonzani, elsősorban ipari parkjába, ahol 1300 új munkahelyet teremtettek eddig, megvan a lehetőség a folytatásra is. A polgármester elmondta azt is, hogy a Medgyessy Péter miniszterelnökkel folytatott keddi találkozóján ecsetelte a vasmű és társaságainak gazdasági állapotát, de konkrét megoldásokról nem esett szó. A döntéshez szükséges háttéranyagokat a jövő heti kormányülésig a vállalatnál készítik elő, s nyilván ezek segíthetnek a jövőbeni válságkezelési technikák kiválasztásában.

Javaslatok infrastrukturális fejlesztésekre

Stratégiai kérdésekről ugyan nem tárgyalnak majd a kormányülésen, de minden bizonnyal fontos alapanyagként kezelik a BCG-jelentést. A Dunaújváros Online már részleteket is megtudott a tanulmányból, amelyet hivatalosan a jövő hét elején mutatnak be a Dunaferr-vezetésnek. Az anyag szerint a jelenlegi létszám megtartása esetén 100 milliárd, 3500 munkahely megszüntetése esetén 50 milliárd forint bevonása szükséges. A hosszú távú működéshez, a fejlesztések végrehajtásához viszont már 75-215 milliárd forint kellene.

Az utóbbi összeg gyakorlatilag megegyezik azzal a 600-800 millió dollárral, amelyet még az előző, Horváth István nevével fémjelzett vezetés emlegetett. A BCG-jelentés javaslatot tesz a Dunaferr és környéke infrastrukturális fejlesztésére is. Ebben szerepel például hídépítés, közúti, logisztikai és kikötői fejlesztések, amelyek helyet kaptak a város programjában is - hangsúlyozta a polgármester.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!