Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalább ötvenmilliárdos lesz a Dunaferr-számla

2002.06.13. 12:08
A NAPI Gazdaság információi szerint a jövő hét elején mutatja be a The Boston Consulting Group (BCG) Kft. a Dunaferr átvilágítása kapcsán készített anyagát. E szerint a dunaújvárosi vállalatcsoportnak jelenlegi létszáma megtartása esetén 100 milliárd, de 3500 munkahely megszüntetése esetén is 50 milliárd forintra lenne szüksége. A lehetőségekről a kormány jövő pénteki ülésén dönt, s javaslatot tesznek majd a jövőbeni elnök és vezérigazgató személyére is.
Kálmán András dunaújvárosi polgármester két személyt javasolt a Dunaferr vezérigazgatói posztjának betöltésére: Faragó Lászlót, a Dunaferr németországi kereskedelmi képviselőjét és Szűcs Lászlót, a Dunaferr Acélművek Kft. ügyvezetőjét. Egyelőre csak meg nem erősített hírek röppentek föl arról, hogy az új elnök Jancsó Péter, a Graboplast Rt. elnöke lehet. A dunaújvárosi polgármester még nem látta a BCG jelentését, de mint lapunknak elmondta, a várost nem érné váratlanul, ha a közeli időszakban létszámcsökkentésre kerülne sor a Dunaferrnél.

Mivel az elmúlt négy esztendőben a város 34 milliárd forint külföldi tőkét tudott magához vonzani, elsősorban ipari parkjába, ahol 1300 új munkahelyet teremtettek eddig, megvan a lehetőség a folytatásra is. A polgármester elmondta azt is, hogy a Medgyessy Péter miniszterelnökkel folytatott keddi találkozóján ecsetelte a vasmű és társaságainak gazdasági állapotát, de konkrét megoldásokról nem esett szó. A döntéshez szükséges háttéranyagokat a jövő heti kormányülésig a vállalatnál készítik elő, s nyilván ezek segíthetnek a jövőbeni válságkezelési technikák kiválasztásában.

Javaslatok infrastrukturális fejlesztésekre

Stratégiai kérdésekről ugyan nem tárgyalnak majd a kormányülésen, de minden bizonnyal fontos alapanyagként kezelik a BCG-jelentést. A Dunaújváros Online már részleteket is megtudott a tanulmányból, amelyet hivatalosan a jövő hét elején mutatnak be a Dunaferr-vezetésnek. Az anyag szerint a jelenlegi létszám megtartása esetén 100 milliárd, 3500 munkahely megszüntetése esetén 50 milliárd forint bevonása szükséges. A hosszú távú működéshez, a fejlesztések végrehajtásához viszont már 75-215 milliárd forint kellene.

Az utóbbi összeg gyakorlatilag megegyezik azzal a 600-800 millió dollárral, amelyet még az előző, Horváth István nevével fémjelzett vezetés emlegetett. A BCG-jelentés javaslatot tesz a Dunaferr és környéke infrastrukturális fejlesztésére is. Ebben szerepel például hídépítés, közúti, logisztikai és kikötői fejlesztések, amelyek helyet kaptak a város programjában is - hangsúlyozta a polgármester.