György
14 °C
24 °C

Csak Orbán apjától hajlandó követ venni a Dunaferr

2001.07.11. 11:43
Hiába van 2009-ig tartó dolomitszállítási szerződése egy bányatulajdonosnak a Dunaferrel, a ma már Fidesz-káderek által irányított cég azt állítja, ilyen papír nem létezik, ezért kizárólagos megállapodást kötött a miniszterelnök apjának bányájával.
Papírokkal tudja igazolni Zarándok János vállalkozó, hogy cégének, a Mészkő és Dolomit Kft.-nek 2009. december 31-ig érvényes szerződése van az acélművel - írja a Népszabadság.

Hiába van szerződés, ha a Dunaferr azt mondja, olyan nem létezik

A Dunaferr június 18-án ezzel szemben azt közölte, hogy Zarándok szerződése az év elején lejárt, az ezután tartott versenytárgyaláson nem jelent meg, így a teljes üzlet Orbán Győző Domolmit Kőbányászati Kft.-jé. Bár az árak nem publikusak, évi százmilliós megrendelésről lehet szó.

Hatalmas kötbér néz ki

Pikánssá teheti a helyzetet, hogy a napilap szerint a 2000. januárban írott szerződés kötbért is kiköt, amely Zarándok saját becslése szerint a hatmilliárd forintot is elérheti, bár ez első pillantásra túlzásnak tűnik.

Cáfolnak, bár papír van az ellenkezőjéről

Bepillantást enged a Fidesz által idén "elfoglalt" cég belső ügyeibe, hogy egy idén május 22-én készült emlékeztető szerint a Dunaferr ügyvezető igazgatója, Szabó József egy Zárándokkal folytatott tárgyalás során elismerte: "megállapítják a felek, hogy közöttük jelenleg érvényes szerződés áll fenn mészkő és dolomit szállítására".

Aggyad ide mán azt a papirost !

Talán a fentiek miatt történt, hogy az acélmű még áprilisban megpróbálta megszerezni a Zarándokkal kötött megállapodás eredeti példányát, amelyet a vállalkozó természetesen nem adott át, csak egy hitelesített másolatot. Szabó József a bányatulajdonos szerint nyárelején újra próbálkozott, ezúttal személyesen, az üzletember nyaralójában, de távollétében családja persze megtagadta az iratok átadását. A Népszabadság emellett azt állítja, hogy Zarándok rögzített egy mobiltelefon-üzenetet, amelyen a hívó a következőket mondja: "Hiába van neked szerződésed, ki fognak tenni a vasműből".

A vállalkozó kedden tárgyalt a Dunaferrel, így elképzelhető, hogy megegyeznek. Szabó Józsefet azonban már kitették vezető állásból, és egy számára kreált beosztásba helyezték át.

A mindenkori kormányok szeretik a nagy, állami cégeket

A Dunaferr utóbbi éveinek története jó példa arra, mi várhat a magyar gazdaság állami kézben maradt részére a két nagy párt esetleges "váltógazdálkodása" nyomán. A céget ugyanis a szocialista kormány a hozzá közelálló menedzsment által alapított Acél XXI. Kft. vagyonkezelésébe adta, amely a cég értékének megfelelő emelése nyomán horribilis sikerdíjat kapott volna. A menedzserek tulajdonában lévő kisebb cégek pedig beszállítói szerződéseket kötöttek az anyavállalattal. Ezzel együtt ekkor igen jól ment a Dunaferrnek.

Orbán Viktor kormányra kerülése óta nyíltan hajtott a vörös hátterű cégvezetés kipenderítésére. Az Acél XXI. kezdetben szilárdnak mutatkozott, és állította, hogy a válásra nincs jogalap, ráadásul jár még nekik egymilliárd forint sikerdíj, amit ha kell, perrel kényszerítenek ki. Ehhez képest váratlanul kompromisszumot kötöttek, lemondva a korábban jogosnak mondott milliárdról. A Dunaferr elnöke egy még a Fideszt támogató körökben is félelmetes hírű káder, az ÁPV Rt.-t vezető, belügyes múltú Faragó Csaba lett. A mamutcég egyik kft.-jét nemrég Várhegyi Attila fideszes kultuszminisztériumi államtitkár közeli ismerősei privatizálták, az exkluzív dolomitszállító pedig Orbán Győző lett.