Nagyobb lakást akarunk több pénzért

2006.06.13. 09:44
Nagyobb és drágább lakásokat szeretnénk vásárolni, derül ki a Duna House felméréséből. Másfél vagy egy és két fél szoba az, ami már megfelel. A sokkal nagyobb még jobb.

A leendő vevők a korábbinál nagyobb lakásokat vásárolnának több pénzért, és megélénkült az önerő nélküli lakáshitelek iránti kereslet - derül ki a Duna House 1000 fős mintán végzett felméréséből. E szerint új építésű lakást a megkérdezettek közel fele szeretne vásárolni, míg egyharmaduk számára teljesen mindegy, hogy használt vagy új lakásba költözik. Inkább a lakás ára, elhelyezkedése és állapota számít.

A leginkább keresett típus a másfél vagy az egy plusz két félszobás lakás, a felmérésben részt vevőknek majdnem fele ilyet szeretne. Ez az arány megfelel a tavaly év végi trendnek, amely már akkor is ennek az ingatlantípusnak a népszerűségét mutatta. A tapasztalatok szerint a vevők másfél szobát akár egy garzonlakásnyi - 35-40 m2-es - alapterületen is el tudnak képzelni. Némileg emelkedett az érdeklődés a speciálisabb, egy plusz három félszobás lakások iránt is - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

Merész vásárlók

A közepes nagyságú, 2-2,5 szobás otthonok iránti keresletben némi átrendeződés figyelhető meg - a tavalyi adatokhoz képest csökkent a kétszobás lakást vásárolni kívánók aránya a megkérdezettek körében, azonban ez a mérséklődés szinte teljes egészében megjelenik a 2,5 szobás ingatlanok iránt érdeklődők számának növekedésében. Ebben a kategóriában már "merészebbek" a potenciális vásárlók, jellemzően nagyobb alapterületű, 55-65 négyzetméteres lakásokat keresnek.

Érdemes megfigyelni, hogy a nagyobb alapterületű - három- és négyszobás - lakások iránt erősödött az érdeklődés; ám míg a háromszobás ingatlanok esetében mérsékeltebb igénynövekedés tapasztalható, addig a négyszobás lakásoknál az arány a kutatás adatai szerint közel a duplájára emelkedett, valamint erősödés mutatkozik a kifejezetten nagy alapterületű, 100-200 négyzetméteres ingatlanok keresletét tekintve is.

Kertes ház is jó

A fővárosban a leginkább kedveltté a XIV. kerület vált, azonban a tavalyi felmérésben nyertes XIII. kerület szorosan a második helyen - mindössze néhány százalékkal lemaradva - következik. A válaszolók 32 százaléka jelölte meg az egyre inkább divatba jövő XIV. kerületet kívánt lakóhelyként. A budai oldalon változatlanul őrzi vezető helyét a XI. kerület, a válaszolók több, mint 20 százaléka vásárolna szívesen Újbudán ingatlant. Egyre keresettebnek tűnik a III. kerület is - közel másfélszer többen költöznének ebbe a városrészbe, mint eddig -, komoly az érdeklődés a vízparthoz közeli ingatlanok, valamint a kertes családi házak iránt is. A többi budai kerületben a kereslet szintje közel azonos a tavaly év végivel, némi növekedés az adatok szerint az I. kerület lakásai iránt tapasztalható.

Az úgynevezett "külső kerületek" iránt is nőtt az érdeklődés, a XV., XVI. és XVII. kerületek felé irányuló kereslet egyaránt emelkedett, a legszembetűnőbb, közel kétszeres bővülés a XVI. kerület esetében volt tapasztalható, enyhén felívelő a XVIII. és XIX. kerület népszerűsége is.  • Hírek
  • Támogatások