Elképesztően olcsón adott el az állam cége 50 hektárt

2005.12.12. 15:00
Az Index információi szerint elképesztően olcsón adtak túl egy dunakeszi ingatlanon az ÁPV Rt. jóváhagyásával a Nemzeti Lóverseny Kft. vezetői.

Túladott a Nemzeti Lóverseny Kft. azon az 50 hektáros ingatlanon, amely termőföld besorolású, vagyis jelenleg külterületi övezetbe tartozik, de ha esetleg belterületbe vonnák, megsokszorozná az értékét. A vételár befolyt a kft.-hez, amely a tulajdonos ÁPV Rt. jóváhagyásával értékesítette az ingatlant, amely jelenleg az alagi lovas tréningközpont téli pályájaként funkcionál. Galambos Iván, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette az eladás tényét.

A téli pályát az Index információi szerint nagyon alacsony áron, mindössze 760 millió forintért adták el. A konkrét összeget cáfolta ugyan Galambos, de kérdésünkre nem akarta elárulni a pontos vételárat. Azt sem kívánta kommentálni, hogy nagyságrendileg eltér-e ettől a végleges ár, ami körülbelül 1500 forintos négyzetméterenkénti összeget jelent. Ehhez képest az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója az Indexszel azt közölte e-mailben, hogy a vételár publikus, 760 millió forint plusz áfa, a vevőről viszont nem nyilatkozott érdemben.

Dunakeszin 1500 forintért ma már lehetetlen belterülethez hozzájutni, Galambos szerint ugye nem is erről volt szó az eladáskor. Az ügyvezető hozzátette: aki tudja, soroltassa át a területet, de nem lesz könnyű dolga. (Belterületi földeknél a négyzetméterár 10 ezer forint is lehet ezen a Pest környéki településen az Index által megkérdezett szakértők szerint.)

Galambos nem kívánta megerősíteni, hogy izraeli befektetők lennének az ügylet hátterében. Szerinte ez nem igaz, hiszen magyar magánszemély vásárolta meg az ingatlant. Galambos szerint amúgy sem lehetne más a vevő, hiszen termőföldről van szó, amelyet a magyar törvények szerint magyar természetes személy vehet meg.

Annyi bizonyos, hogy az a 760 milliós összeg, amelyért elkelt most a téli tréningpálya Alagon, busásan megtérül a vevő számára, ha sikerül átminősíttetnie a területet az önkormányzattal. Ötvenhektárnyi belterület ára ugyanis milliárdokra rúghat Dunakeszin, akárcsak az agglomeráció legtöbb településén.

Az ÁPV Rt. tájékoztatása
Az alábbiakban szó szerint közöltjük az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatójának, Oravecz Péternek a válaszát, amelyet az Indexhez juttatott el: "Az alagi pálya értékesítési eljárása két alkalommal is eredménytelenül zárult. A társaság továbbra is megpróbálta értékesíteni az ingatlant az ÁPV Rt. felhatalmazása alapján. Két érdemi jelentkező volt, akik vételi ajánlatot nyújtottak be. A társaság a döntési hatásköri limiteknek megfelelően az általa győztesnek ítélt (magasabb árat ajánló) pályázóval való szerződéskötést javasolta az ÁPV részére elfogadásra, amit az ÁPV meg is tett. Mivel nem belterületbe vont erdő, illetve mezőgazdasági területi besorolású ingatlanokról van szó, ezért a hatályos törvényeknek és szabályzásnak megfelelően az illetékes önkormányzat az elővásárlási jogosultak részére 15 napos jelentkezési lehetőséget teremtett, amely határidőn belül jelentkezett két jogosult, akiből az egyik formailag megfelelően nyújtotta be jelentkezését. Ezzel a jogosulttal megkötésre került a szerződés, aki a vételárat már átutalta, az ÁPV pedig kiadta részére a jelzálogtörlési engedélyt."


  • Hírek
  • Hírek