Gál
3 °C
16 °C

Műszaki cikk helyett szobadíszt

2008.10.07. 14:40
A digitális földfelszíni sugárzásban a Nyugat-Európában elterjedt mpeg2-es tömörítéssel ellentétben a modernebb mpeg4-est választotta az Antenna Hungária. Ez pedig azt jelenti, hogy a tévék többségében olyan tv-tuner van, ami Magyarországon használhatatlan lesz, ráadásul a nagy műszaki boltok polcain sorakozó dekóderek egy része sem használható itthon semmire. Figyelni kell, egyébként sokat bukhatunk.

A levegőben terjed majd a jövő, a digitális átállás mindenkinek elhozza a sokcsatornás mennyországot, ráadásul ingyen, szinte alanyi jogon. Már a digitális földfelszíni sugárzás indulása előtt hónapokkal ódákat zengett a műszaki paraméterek, kódolási szabványok és bitráták iránt kevéssé érzékeny magyar sajtó. Aki pedig túl lelkes volt, és a digitális szót mantraként ismételgetve eljutott addig a tudatállapotig, hogy dekódert vagy akár tévét vegyen, most már nagyon bánhatja. A tendert megnyerő Antenna Hungária ugyanis a legmodernebb technológiákat választotta, ezért a régi (értsd: Nyugat-Európában elterjedt) dekóderek, tévék vagy éppen digitális rádiók legfeljebb szobadísznek lesznek jók Magyarországon.

Ráadásul még most, az átállás műszaki paramétereinek ismertetése után is érhetik meglepetések a gyanútlan vásárlókat, akik például nem tudják, hogy mi a különbség az mpeg2-es és az mpeg4-es kódolás között. Vagy csak hisznek az eladóknak. A három nagy műszaki lánc (Electroworld, Media Markt, Saturn) egy-egy boltjában néztük körül, hogy megtudjuk tényleg csak olyan termékeket kínálnak-e nekünk, amit tudunk is majd használni.

Ők sem igazán értik

Európában a digitális földfelszíni sugárzás általában az mpeg2-es tömörítési eljárást használja, vagyis a kontinensen forgalmazott tévékbe ilyen dekódereket építenek, és a nyugat-európai boltok is ilyen mpeg2-es dekódereket forgalmaznak. Magyarország viszont egy könnyed szökkenéssel átugorja a technikai fejlődés egyik lépcsőfokát, az Antenna Hungária ugyanis a kisebb sávszélességet foglaló (vagy ugyanakkora sávszélességen jobb minőségű képet továbbító) mpeg4-es szabványt választotta. A baj csak az, hogy az utóbbi hónapokban a nagy műszaki áruházak már mpeg2-es dekóderekkel készültek az átállásra, sőt digitális lázban égve már jó ideje azt sem felejtették el megemlíteni, ha egy plazma- vagy lcd-tévé beépített mpeg2-es szabványú dvb-t tunerrel rendelkezik.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Antenna Hungária évek óta működő kísérleti adása egészen október végéig tényleg mpeg2-es kódolással sugároz Budapesten és környékén, így lehet, hogy valaki csak novemberben veszi majd észre, hogy az általa vásárolt tévé vagy dekóder mégsem képes fogni a digitális jeleket.

Fogalmak

DVB-T – A digitális földfelszíni sugárzás szabványának elnevezése.

Tv-tuner – A televíziós jelek vételére alkalmas dekóder. A plazma- és lcd-tévékbe nem mindig raknak már ilyet, mivel sok esetben úgyis különböző külső dekódereken (kábel-, műholdas vagy földfelszíni) keresztül lehet csak fogni az adást.

mpeg4 - Az MPEG (Moving Picture Experts Group) csoport által létrehozott ISO videó tömörítési szabvány.

Szakszóval azt mondhatnák, hogy szúrópróbaszerűen ellenőriztük a három nagy műszaki lánc egy-egy boltját, valójában nem találomra válogattunk, a kiválasztási elv egyértelműen a minél közelebb volt. Miközben körbenéztünk, igyekeztünk szimulálni egy hozzá nem értő vevőt, még a sliccünk is többször lecsúszva felejtettük, ezzel is az átverhető balek benyomását erősítve. Plusz azt ismételgettük, hogy nem is magunknak vásárolunk, hanem az idősebb szülőknek, akik ugyebár még nálunk is sokkal hülyébbek digitális kérdésekben.

A legmegnyugtatóbb eredménnyel a Media Marktban zárult rövid tesztünk. A Westendben található áruházban ugyan a tévék műszaki paraméterei közt mindenhol ott szerepelt, ha a készülékben volt dvb-t tuner, de az eladónál nem is kellett rákérdeznünk: rögtön mondta, hogy a beépített vevő itthon használhatatlan. A boltban nem volt már mpeg2-es dekóder, sőt az eladó rögtön tudta, hogy a polcon található különböző dekóderek közül melyik lesz majd alkalmas a digitális földfelszíni adás vételére. Sőt ez volt az egyetlen bolt, ahol tudtak mutattni nekünk egy beépített mpeg4-es dekóderrel ellátott tévét is (jelenleg a Philips és a Sony pár modelljét forgalmazzák csak Magyarországon).

Az ugyancsak a német Metro áruházlánc tulajdonában lévő Saturnban már volt egy kis kavar: az eladó először egy parabolaantennákhoz való dekódert akart ránk sózni, de amikor rákérdeztünk, segítséget kért egy kollégájától, és pontosított. A Duna Plázában lévő boltban is minden dvb-t tunerrel felszerelt tévé árcédulája mellé aggasztott leírásban szerepel ez a jellemző, de az eladók mind tudták, hogy nem szabad bedőlni ennek. Ebben a boltban ráadásul lehetett alkudni is, legalábbis az eladó azt mondta, hogy összedob nekünk egy plazmatévéből, dekóderből és antennából álló csomagot, és az egész kijön 160 forintból, miközben a tévé 140 ezerbe, az antenna 11 ezerbe, a dekóder pedig 35 ezer forintba került volna.

Az Aréna plázában található Electroworldben azonban már pórul jártunk volna. Ebben a boltban ugyanis még kapni mpeg2-es dekódert, kerek 10 ezer forintért, pedig még csak nem is szép, hogy levélnehezéknek legalább elmenjen. Ráadásul csak a másodszorra kikérdezett eladó tudta, hogy ez bizony semmit nem ér, igaz ő jobban értett a digitális földfelszíni sugárzás szabványaihoz, mint amennyire mi valaha érteni szeretnénk. Az Electroworldben egyébként nem is lehet kapni mpeg4-es dekódert, állítólag novemberben már lesz.

A dvb-t tuner az Electroworldben is fel van tüntetve a leírásokban, persze azt itt sem fejtik ki, hogy ez valójában csak mpeg2-es dekódert jelent. Emellett a cég honlapján például még mindig több helyen írják mpeg2-es dekóderrel ellátott tévékről, hogy „a beépített DVB-T tunerrel a digitális, földi sugárzású TV adások is elérhetőek”. Amikor erre a boltban rákérdeztünk, az volt a válasz, hogy ha a honlapon azt írják, akkor úgy van. Pedig egy fenét.

Nem csak magyarok vásárolnak

De hogy miért ekkora a kavar a három legnagyobb műszaki áruházláncnál? Hát egyrészt tényleg csak pár hete lehet tudni, hogy az mpeg2-es dekóderek és beépített vevők nem érnek semmit, másrészt az érintett cégek képviselői szerint nem is akkora a kavar.

„A dvb-t tuner, a televíziók egyik fontos műszaki jellemzője” – állítja Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere, aki szerint ezt, ahogy a dobozon, úgy az árcédula mellett is fel kell tüntetniük.

„Idővel a digitális tunert jelző felírat ki fog majd egészülni az mpeg2-es illetve mpeg4-es jelzéssel”- teszi hozzá Pór Sándor, az Electroworld szórakoztatóelektronikai értékesítési vezetője, de szerinte addig is az eladóknak szóban kell tájékoztatni a vevőket, mert „a vásárlók többsége nincs tisztában, vagy csak részinformációkkal rendelkezik arról, mire kell figyelniük, ha tévékészüléket vásárolnak”.

Mind a három cég szerint eladóik felkészültek a digitális átállásra, a Media Markt pedig már negyven dolgozóját el is küldte egy továbbképzésre az Antenna Hungáriához. A többi cég is folyamatos egyeztetéseket tervez az Antenna Hungáriával, véleményük szerint ugyanis csak novemberben jelentkezik majd jelentős kereslet a digitális földfelszíni sugárzás vételére alkalmas tévékre és dekódereke, addig pedig - ígérik - minden eladójuk fel fog készülni.

És hogy miért lehet használhatatlan dekódereket kapni az Electroworldben? Hát a hivatalos indoklás szerint azért, mert „nem csak hazai vásárlóik vannak és nem csak magyarországi használatra vásárolnak ilyen készülékeket”.

Kicsit másképp gondolja Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője.

"Ha egy terméket úgy árulnak, mintha itthon is lehetne használni, pedig erre nem alkalmas, az a fogyasztók megtévesztése. Ha csak elhallgatnak egy információt, akkor a kérdés már nem ennyire egyértelmű, ki kell vizsgálni minden konkrét esetet" - nyilatkozta Kathy Attila, aki hangsúlyozta, hogy eddig a digitális dekóderekkel kapcsolatban nem érkeztek hozzájuk panaszok. Ennek ellenére a fogyasztóvédelem külön figyelmet szentel a digitális átállással összefüggő kérdéseknek az elkövetkező hónapokban.