Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Devizakölcsön kezdőknek is

2005.09.13. 09:24
Miközben a kisebb cégek esetében szinte mindenki - köztük a felügyelet - a devizahitel kockázataira figyelmeztet, a bankok sorra lépnek a piacra ilyen speciális konstrukcióval. Ma már nemcsak a magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is kínálnak ilyen hiteleket.
A devizahitelek utóbbi időben tapasztalt felfutását nemcsak a magánszemélyek, hanem a kisebb (természetes fedezettel, vagyis devizabevételekkel, nem rendelkező) vállalkozások esetében is többen kifogásolták. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a jegybank is sokszor hangot adott már ezzel kapcsolatos aggályainak.

A bankok ennek ellenére sorra dolgozzák ki újabb és újabb devizás konstrukcióikat. A dolog vélhetően nem független attól, hogy a nyáron - hosszabb idő óta először - két egymást követő hónapban mérséklődött a vállalati hitelállományon belül a devizakölcsönök aránya. Az állomány egészét persze még mindig egyértelműen a nagyvállalatok hitelszokása határozza meg.

Optimum és multicurrency

A legújabb ajánlatok között szerepel a Volksbank Optimum elnevezésű hitelterméke, amely ma már euróban és svájci frankban igényelhető. Ezt a konstrukciót egyéni vállalkozók, mikro-, kis- vagy középvállalkozások részére beruházások, forgóeszközök finanszírozásához vagy akár korábbi, magas kamatú hitelek kiváltásához kínálják (a forinthitelek visszaszorulása részben biztosan ilyen, a bankok által is szorgalmazott, "átváltásoknak" köszönhető).

A bank által alkalmazott kamat az irányadó pénzpiaci kamatokhoz képest 5 százalékpontos felárat tartalmaz (ez svájci frank esetében most évi 5,81 százalékot jelent), az egyszeri kezelési díj pedig összegtől és futamidőtől függően 3,3-3,5 százalék. A kamatot a Volksbank ennél a megoldásnál fél évre rögzíti (hathavi a periódus). A futamidő az ötmillió forint összeg alatti kölcsönök esetében három, e fölött pedig öt év.

A Raiffeisen Bank is a deviza felé bővíti tovább kis- és középvállalati (kkv) ügyfeleknek szóló hitelkínálatát. A pénzintézet folyószámlahitele ennek megfelelően az ígéret szerint szeptember, illetve október folyamán már egyszerre több devizanemben is felvehető lesz. A szabad felhasználású, meghatározott összegű folyószámla-hitelkeretet a bank forintban állapítja meg, amelyet - mint hangsúlyozzák - az ügyfél tetszőleges devizanemben allokálhat az egyes alszámlái között.

A "Multicurrency folyószámlahitel" segítségével a bank tájékoztatása szerint a vállalat egyszerűen csökkentheti a tevékenységéből adódó árfolyamkockázatot, valamint a különböző devizanemeknél jellemző eltérő kamatozás révén csökkenhetnek a kamatterhek is. A kamatot egyébként csak a ténylegesen kihasznált folyószámla-hitelkeret után kell fizetni. A kondíciókról itt még nem tudtunk tájékozódni, hasonló termékre pedig nem bukkantunk a bankok kínálatában.

'Tízmillió bármire'

A Budapest Bank az idén lépett piacra kötetlen célú, "tízmillió bármire" szlogennel hirdetett vállalkozói hiteleivel, amelyek persze devizában is igényelhetőek. A kisebb cégek vehetnek fel kölcsönt saját ingatlanuk fedezete mellett (minősített jelzáloghitel), de a mikrovállalkozások juthatnak úgy is pénzhez, hogy a fedezetet magántulajdonban levő ingatlan jelenti (mikro jelzáloghitel). Utóbbinál a legalább háromhavi gazdálkodási múlt kell, de hasonló szisztéma alapján az egészen kezdők (magáningatlanos jelzáloghitel) sem maradnak feltétlenül hoppon.

Nemcsak a BB-nél van azonban ez így, hanem például a CIB Banknál is. Az MKB Bank a forgóeszközök finanszírozására már régóta ad devizaalapon is kölcsönt. A hitelt egy összegben 30 napon belül, de akár három részletben is le lehet hívni, választható rulírozó vagy nem rulírozó megoldásban is. Itt azonban - más bankokhoz hasonlóan - nincs olyan megoldás, amelyet kifejezetten az egészen kezdő és apró cégek számára ajánlanának.